TELIABLUFFEN

Kunder uppmanas lämna ut lösenord

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Falska mejl Bo Anderson, 66, har, precis som flera andra Teliakunder, fått ett mejl där avsändaren uppmanar honom att lämna ut lösenordet till sitt e-postkonto.
NYHETER

Teliakunder uppmanas att lämna ut sina lösenord.

Men mejlet är falskt.

– Det är säkert flera som går på den här niten, säger Bo Anderson som upptäckte bluffen i tid.

De senaste veckorna har internetkunder fått mejl som ser ut att komma direkt från Telia. De uppmanas att skicka sina e-postadresser och lösenord – annars riskerar de att bli av med sin mejladress.

Men meddelandet kommer från bedragare.

Äldre måste skyddas

För Teliakunden Göran Folin i Nacka tog det en stund innan han upptäckte bluffen.

– Det verkade trovärdigt. Men några språkliga otympligheter i mejlet gjorde mig mer och mer övertygad om att det var falskt.

Han tror att många, framförallt äldre, har sådant starkt förtroende för Telia att de går i fällan. Samma tanke har Bo Anderson från Stockholm som råkade ut för samma mejl.

– Jag lämnar aldrig ut något på nätet. Men just äldre måste man skydda. Jag vill att Telia går till botten med det här.

”Släng mejlen”

Jan Sjöberg, presschef på Teliasonera, uppmanar kunderna att slänga de falska mejlen direkt. Han misstänker att uppgifterna ska användas för att kapa e-postkonton och på så sätt skicka ut mer skräppost.

– Vi skickar aldrig ut mejl där vi uppmanar kunderna att lämna ut personliga uppgifter. De kunder som redan har skickat iväg sina uppgifter kan vi hjälpa att byta lösenord, säger Jan Sjöberg.

FAKTA

Här är bluffmejlet

From: ”Telia.com Webmail Anmälan”

Subject: Kontrollera och uppdatera din e-postkonto

Bäste telia.com Webmail Användare,

Detta meddelande från telia.com Webmail messaging center för alla telia.com Webmail Användare, Vi håller på att uppgradera vår databas och e-post centrum. Vi tar bort alla oaanvända telia.com Webmail användare.

Du är skyldig att kontrollera och uppdatera din e-post genom att bekräfta din Webmail identitet. Då kan din Webmail från avslutats under denna övning. För att bekräfta din Webmail identitet, du skall lämna följande uppgifter;

BEKRÄFTA DITT telia.com Webmail IDENTITET NEDAN

DITT NAMN :...............

Användar-ID: ................

LÖSENORD: ................

Varning! telia.com Webmail Användare som vägrar att kontrollera och därefter uppdatera sin Webmail inom sju dagar efter mottagandet av denna varning kommer att förlora sin Webmail permanent.

Tack för att du använder telia.com Webmail Varning Kod: VX2G99AAJ

Med vänlig hälsning,

telia.com Webmail. Management.