Så ska Mona Sahlin vinna opinionen

Gapet mellan blocken minskar och Sahlin tappar i förtroende - här är experternas bästa råd till S-ledaren

1 av 3 | Foto: Tord Westlund
Halsduken har ofta prytt Mona Sahlins hals senaste tiden, även inomhus. Här när hon gratulerar S-veteranen Arthur Borg på 100-årsdagen.
NYHETER

Mona - skippa halsduken, skaffa bättre rådgivare och börja prata politik.

Här är expertens, pr-konsultens och ledarskribentens råd till S-ledaren som rasar i opinionen.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har problem. Hon ligger långt efter statsminister Fredrik Reinfeldt i förtroendeligan och gapet mellan blocken minskar. I höstas ledde oppositionen med 19 procentenheter över regeringen enligt Synovates mätning. Nu skiljer det knappa fyra procentenheter.

Det står helt klart att regeringen gynnats av finanskrisen och att Mona Sahlin förlorat på det röriga alliansskapandet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nu måste hon vända trenden. Vi bad Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, Aftonbladets ledarskribent Katrine Kielos samt pr-konsulten Paul Ronge ge sina bästa råd till S-ledaren.

Lena Mellin - politisk kommentator:

Bli synligare

– Hon verkar så tillbakadragen och svarar så stillsamt på frågor. Hon måste märkas mer och vara mer på.

Samarbeta bättre

– Den rödgröna alliansen måste enas kring några frågor. Just nu har de ingen kontur. De måste lägga upp ett program som de är ense om. Nu vet man inte vad de vill.

Släng halsduken!

– De här stora halsdukarna som hon har börjat med måste bort. Det ser ju ut som om hon har halsfluss.

Agera statsman

– På något vis måste hon apa efter Fredrik Reinfeldt och bli lite mer statsmannamässig. Det är inte jättelätt i opposition men det handlar mycket om vad man utstrålar och vilka man träffar. Hon måste associeras med rätt personer som passar det budskap som Socialdemokraterna vill kommunicera.

Paul Ronge - pr-konsult:

Skaffa bättre rådgivare

– Just nu undrar alla: Vad har hon för rådgivare? Hon bör göra en inventering över sina rådgivare. Hon måste ha bra människor att bolla med och som säger i från när hon gör fel.

Bryt samarbetet med Vänsterpartiet

– Samarbetet med främst Vänsterpartiet har blivit en kvarnsten för Sahlin. Att lyckas vinna mittenväljarna tillsammans med Vänsterpartiet är i det närmaste omöjligt. Det bästa vore om Vänsterpartiet gjorde bort sig så att hon kunde bryta samarbetet.

Var rädda om Mona

– Partiet borde vara mer rädd om henne. Har de valt henne måste de stödja henne till hundra procent. Nu gick flera ut och kritiserade hennes val av Ibrahim Baylan som partisekreterare. Det är tjänstefel att göra så. Hon måste få välja sina egna medarbetare.

Bli gladare

– De roliga monacitaten har blivit färre. Hon verkar mindre glad. Jag förstår om hon vill vara mer statsmannamässig men hon behöver utstråla större glädje. Hon måste visa att hon gillar läget.

Katrine Kielos - ledarskribent:

Bort med några kockar

– Just nu utstrålar partiet rörighet. Socialdemokraterna borde rensa upp i havet av talespersoner. Om man till exempel vill veta vad partiet tycker i arbetsmarknadsfrågor finns det i dag sex personer att vända sig till. Att veta vem som för talan i olika frågor skapar trovärdighet.

Prata politik

– Mona Sahlin säger att partiet har gjort hemläxan sedan förra valet, men det är inte vad folk uppfattar. I stället har man suttit i olika rådslagsgrupper och inte kommit ut med sin politik. Man har ingen egen dagordning.