”Jobben avgör nästa val”

Läs chatten med Socialdemokraternas nya partisekreterare Ibrahim Baylan

NYHETER

Jobben, jobben och jobben.

Det var jobbfrågan som fällde Socialdemokraterna i förra valet och det är den som ska frälsa dem i nästa val.

I alla fall enligt nytillträdde partisekreteraren Ibrahim Baylan.

– Jag tror att nästa riksdagsval kommer att avgöras av jobben och sysselsättningen, sa Baylan när han chattade med Aftonbladets läsare.

Foto: Mats Strand
Ibrahim Baylan.

säger: Hej, vad tror du att du kan tillföra till socialdemokraterna för att dom skall vinna 2010?
Ibrahim Baylan säger: Jag tror att nästa riksdagsval kommer att avgöras av jobben och sysselsättningen. Jag kommer att tillsammans med organisationen se till att vi har en ny och fräsch jobbpolitik.
Ida Lundström säger: Hejsan Ibbe, Grattis till posten! Synd bara att du flyttar från Umeå. Vilka frågor tycker du är dom viktigaste inför nästa val?
Ibrahim Baylan säger: Tack Ida! Ja, vi får se hur jag gör. Gillar ju Ume starkt. På viktigaste frågan kan du kolla svaret innan.
Fredrik säger: Hej, om socialdemokraterna skall vara ett feministiskt parti. Varför är (förutom Mona) alla de högsta partifunktionärerna män?
Ibrahim Baylan säger: Det stämmer inte! Vi har nästan 50-50 i vår högsta ledning, vår riksdagsgrupp, vår partistyrelse och våra vallistor, inte minst till EP-valet om 3 månader.
johan säger: funkar ett röd-grönt partisamarbete?
Ibrahim Baylan säger: Absolut, jag märker redan vilken skillnad det är i förtroende och samarbete mellan våra 3 partier nu jämfört med föregående mandatperioder där vi genomförde politik tillsammans men inte hade så tät samverkan som nu. Det känns oerhört bra!
jaqie säger: Hej! Kommer Ni att vara mer offensiv i opposition än hittills?
Ibrahim Baylan säger: Vi kommer att fortsätta driva på för investeringar i jobb, samt att den borgerliga regeringen måste börja agera om vi överhuvudtaget ska fortsätta ha industrijobb i Sverige i framtiden.
Metallgubben säger: Hej Ibrahim! Vilka skattehöjningar kommer vi få vänta oss vid ett ev maktskifte nästa år?
Ibrahim Baylan säger: Hej, Vi vill att den av regeringen borttagna miljonärsskatten (förmögenhetsskatten) ska återinföras så att direktörer och andra välbemedlade kan bidra till att vända ekonomin och sysselsättningen. Regeringen Reinfeldt har ju ägnat 2 år åt att göda de som har det bäst ställt.
Mehdi säger: Hej Baylan, jag undrar vad du tycker om Mona Sahlins sätt att representera socialdemokraterna, i debatter med mera. Jag personligen tror att hon inte alls är den rätta personen och att detta mycket väl kan vara orsaken till varför stödet för er minskat, vad tror du?
Ibrahim Baylan säger: Hej, Mona Sahlin gör ett bra jobb och är den bästa representanten vi har. Att det blir något jämnare i opinionen när vi kommer närmare val är naturligt.
SSU Viktor säger: Vad tror du vi måste göra för att få Svenska folket att få ett förtroende för Socialdemokraterna!
Ibrahim Baylan säger: När 100 000-tals människor hotas av arbetslöshet och en usel a-kassa då är det viktigt att vi har en politik för jobb och sysselsättning att ställa mot regeringens passivitet.
säger: Vad skulle en socialdemokratiskt ledd regering göra för att vända jobbkrisen? Nisse
Ibrahim Baylan säger: Vi vill investera i utbildning, tillsammans med företagen för att dämpa uppsägningsvågen, satsa mer på skolor, sjukhus m.m för att de inte ska säga upp lärare, barnskötare, undersköterskor m fl. Dessutom vill vi investera i nya gröna jobb.
Gusnan säger: Hur ställer sig socialdemokraterna i piratebay-frågan?
Ibrahim Baylan säger: Hej, jag tror inte att vi som politiker ska blanda oss i en pågående rättegång.
Metallgubben säger: Ibrahim : Så du lovar alltså att ex. inkomstskatten inte kommer att höjas? Eller heller inte arbetsgivaravgiften? Förstod inte riktigt ditt svar.
Ibrahim Baylan säger: hej igen, i dagsläget är det inte aktuellt med den typen av skattehöjningar.
säger: Är det inte hög tid att gå ut med budskapet "Inga sänkta löner innan aktieutdelningarna stoppas och direktörslöner sänks med samma 20 procent"? Hur länge ska vi arbetare behöva betala för kvartalskapitalismens misslyckande?
Ibrahim Baylan säger: Du sätter fingret på en viktig fråga. Det är ju som om vissa av de här direktörerna är från en annan dimension. Att höja sina bonusar när över 100 000 tusen människor varslas om uppsägning är både skamligt och stötande, särskilt som regeringen Reinfeldt redan ordnat stora bonusar åt dem genom att ta bort förmögenhetsskatten.
Mehdi säger: Hej Baylan. Vad anser du att det var som avgjorde att ni förlorade valet år 2006?
Ibrahim Baylan säger: Hej, alla analyser visade att jobbfrågan var avgörande. Borgarna lovade fler jobb och mindre bidrag och folk trodde på dem. Verkligheten är nu att allt fler måste gå till socialen samtidigt som jobben försvinner och de gör ingenting åt det.
Gusnan säger: Jag förtydligar min fråga: Hur ställer sig Socialdemokraterna till IPRED-lagen?
Ibrahim Baylan säger: Vi röstade för då det handlade om en implementering av ett EU-direktiv som regeringen redan hade sagt ja till i EU.
Zepaswnsku säger: Jag anser att socialdemokraterna på ett bättre sätt kunde "sätta dit" alliansen retoriskt sett. Det finns många så kallade öppna dörrar att förtydliga socialdemokraternas politik och de borgligas misslyckanden; ändå är ni så otydliga - varför?
Ibrahim Baylan säger: Vi kan säkert bli bättre även om vi gör allt vad vi kan för att sätta fart på den passiva regeringen.
Stefan säger: Kan vi som bor i glesbygd räkna med höjd bensinskatt nästa mandatperiod om Vänsterkartellen vinner valet 2010?
Ibrahim Baylan säger: Hej, Jag tror att man oavsett regering får bereda sig på högre bensinpriser då världens olja inte räcker till för alla nu när både kineser och indier skaffar bilar i större utsträckning.
Dorai säger: Hur vill du rädda SAAB ?
Ibrahim Baylan säger: Vi vill ge Saab en hjälpande hand så att de kan hitta nya långsiktiga ägare, för om de går omkull på grund av den passiva regeringspolitiken så är det 10 000-tals industriarbetare som blir arbetslösa. Det är inte bra för dem och innebär dessutom enorma skatteförluster för statskassan.
Johan L säger: tror du att du och Mona sitter kvar i partiledningen om ni förlorar valet 2010?
Ibrahim Baylan säger: Vi har för avsikt att lägga fram en så stark och framtidsinriktad politik så att vi kan vinna nästa riksdagsval. Sverige kan nämligen mycket bättre än det just nu går för oss. De ökade klyftor som vi nu sett p ga regeringens politik är en stor fara, därför att framgång kräver rättvisa.

aftonbladet.se