Åtalas för att ha stulit olja för 200 miljarder

Michail Chodorkovskij anses vara offer för Putins politiska spel

Foto: AP
NYHETER

Han var Rysslands tredje rikaste man.

Michail Chodorkovskij den frispråkige oligarken som beskrivits som Putins utmanare.

Nu riskerar han fängelse i 23 år ”För sina politiska ambitioner”, säger Carolina Vendil Pallin, forskare på utrikespolitiska institutet och Rysslandsexpert.

I morgon börjar rättegången som beskrivs som avgörande för om Ryssland ska ta ytterligare steg mot demokrati.

Michail Chodorkovskij, före detta ägare till oljejätten Yukos, åtalas då för att ha undanhållit olja till ett värde av 200 miljarder kronor.

Chodokovskij tillhörde en av Rysslands oligarker vars förmögenheter växte fram under 90-talet under Boris Jeltsins styre.

– Det var svårt att bygga ett företag på 90-talet. Det fanns inte särskilt många regelverk. Men Yukos var ett välskött bolag som anpassade sig till västerländska regler med öppenhet och transparens. De gjorde dessutom investeringar i hela den ryska energisektorn, säger Carolina Vendil Pallin.

När Putin kom till makten fanns det en underförstådd överenskommelse om hur oligarkerna fick agera.

"Det ryska rättsväsendet är styrt av politiken"

– Det fanns en mer eller mindre utalad policy om att oligarkerna fick fortsätta om man inte blandade sig i politiken. Men Chodorkovskij hade egna politiska ambitioner. Det anmärkningsvärda är att domstolarna valde ut en enskild person och ett företag. Det visar att det ryska rättsväsendet är styrt av politiken, säger hon.

Enligt Carolina Vendil Pallin sågs Chodorkovskij som en väldigt självständig person och som en utmanare till Putin. Hon menar att hela Yukos-affären fick följder för hur näringslivet utvecklades. Det blev då tydligt hur spelreglerna var.

– Den gav signaler om hur det är ställt i Ryssland och på det sätt man använder rättssystemet för politiska ändamål. Det är inte ett självständigt rättsväsende.

Hur mår den ryska demokratin?

– Just nu skulle jag säga att Ryssland står och väger. De ekonomiska krisen har påverkat situationen. Det här är en intressant temperaturmätare om vart Ryssland är på väg.

I morgon börjar rättegången som kommer att följas noggrant av medier från hela världen. Michail Chodorkovskij som suttit fängslad i Sibirien vid gränsen till Kina sedan 2003 har nu flyttats 470 mil till Matrosskaja Tisjina-fängelset i Moskva.

I förra veckan friades han från misstankarna om att ha förgripit sig sexuellt på sin cellkamrat. Ett åtal som av många anses vara ett sätt att försöka smutskasta Chodorkovskij inför morgondagens rättegång.