”Kinesiska företag intresserade av Saab”

Fem spekulanter uppges vara intresserade av Saab

NYHETER

Kinesiska bilföretag har visat intresse för att köpa Saab.

Det uppger källor med insyn i försäljningsprocessen för nyhetsbyrån Reuters.

Geely Automobile och Dongfeng Motor Group uppges vara bland fem spekulanter på Saab.

Det amerikanska bilföretaget General Motors, som äger Saab, har ännu inte påbörjat den officiella auktionen av bilmärket, men källor uppger för Reuters att flera spekulanter är intresserade av Saab.

Bland spekulanterna uppges de kinesiska bilföretagen Geely Automobile och Dongfeng Motor Group finnas – men anställda vid företagen dementerar eller säger att de inte har någon kännedom om ett eventuellt intresse av att köpa Saab.

Dementerar

En chef vid Geely Automobile säger till Reuters att företaget inte är intresserat av Saab, och en talesman för Dongfeng Motor – Kinas tredje största bilföretag – säger att företaget internt inte diskuterat att köpa Saab och att han inte känner till ett eventuellt intresse från företagets sida att bjuda på Saab.

Men källor säger till Reuters att flera spekulanter uttryck intresse för Saab och att General Motors vill ha in bud snabbt efter att företaget skickat ut finansiell information om Saab till spekulanterna.

Cirka fem spekulanter har hört av sig till General Motors och visat sitt intresse för Saab, uppger en källa för Reuters.

”Konstgjord andning”

Saab gjorde en förlust på cirka 3 miljarder kronor (340 miljoner dollar) under förra året och prognosticerade en liknande förlust för 2009, skriver Reuters.

General Motors vice styrelseordförande Bob Lutz sa i januari att Saab aldrig tjänat in några pengar till GM under de nästan två decennier som det amerikanska bilföretaget ägt Saab.

– Ärligt talat så har de fått konstgjord andning av GM, sa Lutz i januari, enligt Reuters.