Barnläkare misstänkt för mord på flicka

Kvinnan misstänks ha dödat sin patient

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Brottsplatsen På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna misstänks barnläkaren ha bragt den lilla flickan om livet.
NYHETER

En kvinnlig läkare sitter anhållen, misstänkt för att ha mördat en patient – en liten flicka.

Mordet misstänks ha skett på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna dit flickan kommit in akut.

– Jag befarar att åklagaren kommer att begära min klient häktad, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
nekar På polisstationen i Solna, norr om Stockholm, sitter den kvinnliga barnläkaren anhållen. Anklagelserna om att hon skulle ha mördat flickan nekar hon till.

Läkaren är specialistutbildad. I måndags greps hon på sin arbetsplats. Hon var då anhållen i sin frånvaro för mord alternativt dråp och fördes till polisstationen i Solna för ett kortare förhör.

I går hölls ett längre förhör i närvaro av advokat Björn Hurtig. Han säger att hans klient tillbakavisar alla anklagelser.

– Hon nekar i sten.

Bråk om bevisning

Hur mycket av bevisningen har ni fått ta del av?

– Vi har inte fått ta del av någon bevisning. Men jag har krävt av åklagaren att få ut så mycket som möjligt, det har vi bråkat om i dag.

– Men det ska vara förnyade förhör i morgon (läs: onsdag) så då hoppas jag att vi får mer information. Vi måste ju få veta vad vi ska försvara oss emot. Annars är ju det här JO-mässigt.

Enligt obekräftade uppgifter misstänks den kvinnliga läkaren för ett så kallat barmhärtighetsmord där motivet är att förkorta lidande. Flickan ska vid ett tidigare sjukhusbesök ha fått allvarliga hjärnskador på grund av en misstänkt felbehandling.

När föräldrarna kom in igen med henne, i september förra året, genomfördes en operation för en sjukdom. Men flickan återhämtade sig inte som förväntat.

Vaknade aldrig

Läkarna beslutade då att genomföra en magnetröntgen. För detta krävdes att flickan låg helt stilla. Därför fick hon enligt uppgift lugnande medel och sövdes ner.

Sedan vaknade hon aldrig mer.

Föräldrarna ska enligt Aftonbladets uppgifter ha blivit informerade om att sjukhuset tänkte göra en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och starta en internutredning.

Men då föräldrarna aldrig fick något besked anmälde de saken till polisen. Det ska då ha visat sig att ingen lex Maria-anmälan blev gjord. Föräldrarna upplever enligt uppgift att sjukhuset medvetet hemlighållit dödsorsaken för dem.

Men nya omständigheter som polisens utredare fått fram, möjligen genom en ny granskning av obduktionsrapporten, ska visa att den lilla flickan dött på grund av att någon bragt henne om livet. Och denne någon ska vara den kvinnliga specialistläkaren.

– Vi kan inte säga någonting annat än att vi vet att en läkare hos oss blivit hämtad av polisen misstänkt för att ha bragt en flicka om livet, säger Klas Östman, presschef vid Karolinska universitetssjukhuset.

”Hon kanske är oskyldig”

Enligt Klas Östman har läkaren jobbat på sjukhuset i ”flera år”. Östman säger att sjukhuset i nuläget inte vidtagit några särskilda ågärder med anledning av det som hänt.

– Vi vet så väldigt lite än så länge, säger han.

Exakt hur flickan bragts om livet är oklart. Den saken har polisen inte redovisat för läkaren eller hennes advokat.

– Jag vet fortfarande inte, trots att det varit förhör med henne, vilken gärning hon är misstänkt för, vad hon har gjort, säger en kritisk Björn Hurtig.

– Tänk dig själv, sitta inne misstänkt för mord och du vet inte vad du ska ha gjort. Hon kanske är oskyldig!

Björn Hurtig befarar att åklagaren kommer att begära läkaren häktad. Häktningsförhandlingen tror han i så fall hålls på fredag.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt är förtegen om fallet.

– Utredningen befinner sig just nu i ett känsligt läge, säger hon.

– Jag kommer senast på torsdag klockan 12 besluta huruvida personen kommer att begäras häktad eller släppas fri.

Advokaten klagar på att misstanken mot hans klient inte preciserats. Kommentar?

– Det kommer att göras, säger Elisabeth Brandt.

Barnets mamma har avböjt att lämna några kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM