Cricket-dådet skakar Pakistan

1 av 6 | Foto: Reuters
Två av de beväpnade terroristerna fångade på bild under attacken.
NYHETER

Det var som om Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson skulle ha beskjutits utanför Råsunda.

Tisdagens attack i Lahore mot några av cricketvärldens största stjärnor förstärker oron över utvecklingen i Pakistan.

Dådet inträffade när Sri Lankas cricketlandslag – silvermedaljör i senaste VM – körde in i en rondell bara några hundra meter från Gaddafi-stadion i Lahore. Plötsligt gick 10-12 okända män till attack med AK-47:or och raketgevär.

– Jag såg dem från mitt kontorsfönster, de sköt mot poliseskorten först. När polisen skingrades, började de skjuta mot det lankesiska lagets buss, sade ögonvittnet Mohammad Luqman enligt Reuters.

– Jag svängde in bussen mot stadion. . . när jag såg en raket som sköts mot oss. Den missade och träffade en elstolpe och efteråt bröt hela helvetet lös, berättade i sin tur chauffören Mehar Mohammad Khalil.

Åtta döda

Khalil klarade sig igenom kulregnet och in på stadion. Däremot dog hans kollega i bussen bakom, som transporterade en grupp domare. En bit bakom hann Pakistans landslag vända och köra tillbaka till sitt hotell när de upptäckte skottlossningen.

Attacken pågick i en halvtimme innan angriparna försvann bort via ett köpcentrum. Fortfarande på tisdagskvällen, lokal tid, hade ingen ännu gripits.

Totalt åtta personer omkom, däribland sex poliser. Bland de skadade finns sex lankesiska landslagsspelare och en av deras brittiska tränare.

– Vi kastade oss ner på golvet för att ta skydd. De flesta av skadorna verkar rätt lindriga och har orsakats av splitter, förklarade lagkaptenen Mahela Jayawardene för webbsajten Cricinfo.

Liknar Bombay

Attacken väckte genast chock och bestörtning i Sri Lanka, som i över 30 år skakats av ett blodigt gerillakrig. Inga tecken finns dock på att den hårt pressade tamilgerillan LTTE skulle ligga bakom dådet i Lahore.

I stället antas attacken vara ännu ett i raden av internt pakistanska dåd.

– Jag tror att det här är ett avsiktligt försök att underminera regeringen vid en tidpunkt då den politiska krisen är enorm, sade Lahore-baserade journalisten och författaren Ahmed Rashid till Reuters.

Många har också noterat likheterna med den storskaliga attacken mot bland annat flera lyxhotell i Bombay i Indien i höstas. Och förvånats över att den mäktiga pakistanska säkerhetstjänsten ISI inte kunde stoppa dådet.

– Hur i hela världen kunde det här undgå att komma upp på ISI:s radar? frågade sig brittiske parlamentsledamoten Sajjad Karim i BBC.

Från Indien?

Dådet i Bombay ökade spänningen mellan Indien och Pakistan, sedan förövarna pekats ut som medlemmar av den förbjudna pakistanska terrorgruppen Lashkar-e-Taiba.

Genast efter attacken i Lahore byggde företrädare för båda länderna ytterligare på trätan. Pakistans hamn- och transportminister hävdade snabbt att det skulle finnas bevis för att förövarna kommit över gränsen från Indien, medan den indiske inrikesministern fördömde säkerhetsarrangemangen i Lahore som ”hopplöst otillräckliga”.

TT