"Victorias bröllop – privat angelägenhet”

Republikanen Sofia Karlsson om Victorias och Daniels bröllop

NYHETER

Är kronprinsessans bröllop en privat angelägenhet eller en offentlig aktivitet?

För Sofia Karlsson, ordförande i Republikanska föreningen, är svaret självklart.

– Ett giftermål är en privat angelägenhet, säger hon till Aftonbladet.

Sofia Karlsson, ordförande i Republikanska föreningen som verkar för införandet av republik på demokratisk väg, anser att monarki är fel och att ett giftermål är en privat angelägenhet.

– Sedan är det så att att vi har en monarki och det innebär en viss gråzon kring vad som är privat när en blivande statschef ska gifta sig. Men att man äskar om mer pengar för bröllopet är ett exempel på varför monarki är fel och att man ska bekosta deras bröllop som ska anses vara en statsangelägenhet är något som man kan störa sig på.

Är det rimligt att begära att kungahuset ska klara att hålla ett bröllop med de pengar de redan har fått?

– Jag tycker att man kan begära att de ska klara sig på de pengar de redan har. Hela monarkin är ett principfel, monarkin visar att alla i Sverige inte alls är lika mycket värda, där kronprinsessans giftermål ska bekostas av alla via skattesedeln. Det tror jag att folk irriterar sig på.

"En övertro"

Enligt Sofia Karlsson är inte monarkin som statsskick förenligt med ett jämställt samhälle och den ekonomiska aspekten är enligt henne ett tydligt exempel på det.

– Vi skulle aldrig bekosta en presidents bröllop eller statsministerns bröllop för där skiljer man på privatperson och representation. Skattebetalarna ska inte betala bröllopet, utan det ska kungahuset själv göra. Det är konstigt att man förväntar sig att hela Sverige ska fira Daniels och Victorias stora dag och att deras bröllop ska vara att representera Sverige. Att representera en stat och ett folk handlar om andra saker.

Många anser att bröllopet kan gynna landet ekonomiskt så handel och turism väntas påverkas. Hur ser du på det?

– Det är en kalkyl som man inte vet något om. Man hyser en enorm övertro till vad kungahuset betyder. Vissa grupper tycker säkert att det här är jätteintressant och roligt men lika många tycker tvärtom. Svensk Damtidning skriver mycket om kungahuset men ser man till andra skvallertidningar är andra kändisar betydligt mer intressanta. För min del tror jag att en varm sommar och bra prisläge för turister kan betyda minst lika mycket som ett kungligt bröllop.