”Självklart ska staten stå för fiolerna”

Rojalisten Patrik Åkesson om kronprinsessans bröllop

NYHETER

Är kronprinsessans bröllop en privat angelägenhet eller en offentlig aktivitet?

Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen, anser att staten helt och hållet ska bekosta Victorias bröllop.

– Självklart ska staten stå för fiolerna när kronprinsessan gifter sig, säger han till Aftonbladet.

Patrik Åkesson som är ordförande i Rojalistiska föreningen tycker att ett kungligt bröllop inte kan anses vara en privat angelägenhet.

– Självklart är det så att det är en statlig angelägenhet. Det är en medlem av kungafamiljen som gifter sig, regentens dotter och dessutom är hon en blivande regent. Självklart ska staten stå för fiolerna. Det här är ingen privat angelägenhet i familjen utan en offentlig aktivitet!

Kan kronprinsessans bröllop påverka ekonomin på ett positivt sätt?

– Det är ett faktum att det är så. Det är fantastiskt för turistnäringen och även för media. De intäkterna som kommer in där är inte att förakta. Bröllopet betyder dessutom mycket för samhället då det ger en positiv psykisk effekt, inte minst nu i de här tiderna.

Apanage till annat

Patrik Åkesson tycker att det är orimligt att förvänta sig att kungen ska använda delar av apanaget till kronprinsessans bröllop.

– Apanaget har regenten att använda i sin yrkesutövning som statschef i sverige. Apanaget är en del av de pengar som behövs för att finansiera kostnaderna för regentens uppgifter samt att vårda kulturarvet, betala ut löner och sköta slotten. Men de pengarna räcker inte till idag. Kungafamiljen lägger in en hel del pengar själv för att det ska gå runt.

På bland annat Facebook har folk ställt frågan "varför ska vi betala kronprinsessans bröllop när ingen betalade mitt". Kan man göra en sådan jämförelse?

– Det kan man inte göra. Man kan inte som privatperson jämföra sig själv en blivande statschef. Dem som finns på Facebook och liknande sajter är sådana som gärna vill gnälla – men de är i minoritet. Majoriteten tycker annorlunda.

"Småaktigt"

Patrik Åkesson är övertygad om att kungafamiljen kommer att stå för "en hel del kostnader" kring bröllop.

– Men det är en statlig angelägenhet och jag anser därför att bröllopet helt ska finansieras av statliga pengar.

Vad tycker du om dem som tycker att kungafamiljen själv ska stå för fiolerna?

– Jag tycker att det är lite småaktigt. Att republikanerna lyfter frågan om republik kontra monarki tycker jag också är fel. Det är helt enkelt fel tillfälle att lyfta den frågan.