IF Metall höjer a-kasseavgiften kraftigt

Nya avgiften blir 300 kronor från den 1 maj

Ska din a-kassa höja avgiften? Klicka här och kolla Grafiken kommer öppna sig i nytt fönster.
NYHETER

Nu höjer IF Metall avgiften till a-kassan från 125 kronor till 300 kronor.

Orsaken är den stigande arbetslösheten.

– Det här är en ”Reinfeldtavgift”, säger förbundsordförande Stefan Löfven.

IF Metalls a-kassa har inga pengar kvar. I februari gick kassan 40 miljoner kronor back. Därför tvingas man nu höja avgiften för sina medlemmar från 125 kronor till 300 kronor i månaden. Höjningen träder i kraft den 1 maj.

– Vi har inget kapital kvar i kassan och det finns ingen annan lösning än att höja avgiften, säger Birgitta Lanér, ordförande i IF Metalls a-kassa i ett pressmeddelande.

Regeringsbeslut

Till de 300 kronorna ska läggas de 84 kronor som varje medlem, arbetslös eller inte, automatiskt betalar till a-kassan. Den nya avgiften för en IF-metallare blir alltså 384 kronor.

Bakgrunden är ett regeringsbeslut från 2007. Enligt beslutet ska arbetslöshetsavgiften som betalas in till staten bestämmas av hur mycket arbetslöshetsersättning de olika a-kassorna betalar ut. Ju högre arbetslöshet, desto högre avgift till staten.

Ett tak för den avgiften har satts till 300 kronor för medlem som inte är arbetslös.

”Djupt orättvist”

– Detta är ett djupt orättvist system som är infört av den borgerliga regeringen. Det här är en ”Reinfeldt-avgift”, sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagen.

Eftersom arbetslösheten nu stiger kraftigt i många branscher kan fler förbund följa efter. Till dem hör Byggnads, Skogs- och Träfacket, Hotell- och restaurangfacket samt ett antal mindre a-kassor.

Regeringen har tidigare beslutat sänka a-kassorna i sommar med 50 kronor i månaden.

ARTIKELN HANDLAR OM