De anställda kan få sänkt lön

Men deras högsta chefer behåller sina fasta löner

1 av 3 | Foto: Tommy Mardell/privat
Volvos vd Leif Johansson riskera inte att drabbas av någon lönesänkning. Det gör däremot Carina Eriksson på Volvo Lastvagnar i Umeå.
NYHETER

Jimmy, Carina och Jerry kan få 20 procent mindre i plånboken.

Deras chefer behåller sin lön.

– Går jag ner i lön borde vd:n offra lika mycket, säger Jimmy Gustafsson, smältare på SSAB i Oxelösund.

Sveriges industriarbetare drabbas just nu hårt av den ekonomiska krisen. Till sommaren kan var fjärde medlem i IF Metall stå utan jobb. Från den första maj höjs deras avgift till a-kassan med mer än det dubbla och för att alls rädda jobben kan de få se sina inkomster krympa rejält.

I måndags skrevs ett historiskt avtal mellan IF Metall och arbetsgivarna som innebär att de anställda kan gå ner i tid och därmed förlora upp till 20 procent av inkomsten - mot att de slipper uppsägning. För Jimmy på SSAB, Carina på Volvo och Jerry på Electrolux skulle det betyda mellan 4 000 och 5 000 kronor mindre varje månad.

Svårt klara utgifterna

– Det vore katastrofalt. Med 20 procent lägre lön skulle jag ha svårt att klara mina utgifter, säger Jerry Gustafsson på Electrolux i Mariestad.

Hans Stråberg, vd för Electrolux, riskerar däremot inte att få sin fasta lön sänkt. 2007 låg Stråbergs fasta årslön på 8,86 miljoner kronor. Lönen för 2008 har ännu inte redovisats. Men någon sänkning för att rädda jobben är inte aktuell.

– I avtalet mellan IF Metall och arbetsgivarna handlar det om en arbetstidsförkortning. För vår ledning sker ingen förkortning av arbetstiden och därmed ingen sänkning av lönerna. Däremot har vi frusit alla löner, säger Anders Edholm, presschef vid Electrolux.

Behåller sin fasta lön

Aftonbladet har kollat upp vd-lönerna på tre storföretag som i år och förra året tillsammans varslade tusentals anställda om uppsägning. För att slippa säga upp fler är de nu villiga att låta sina anställda gå ner i arbetstid, och därmed inkomst. Vd:arna själva är däremot inte redo att göra samma sak.

Leif Johansson, vd för Volvo Group behåller sin fasta årslön på 12,3 miljoner kronor. Olof Faxander, vd för SSAB behåller sin fasta årslön på 4,7 miljoner kronor. Någon sänkt lön väntar alltså inte heller Hans Stråberg, Electrolux.

SSAB:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf tycker inte att man kan jämföra de anställdas grundlön med den fasta delen av vd-lönen.

– Ersättningen är byggd på en fast och en rörlig del. Som tiderna är nu kommer den rörliga delen att sjunka. Att även sänka den fasta lönen skulle vara lite tårta på tårta, säger Sverker Martin-Löf.

”Väldigt osolidariskt”

Det argumentet köper inte Jimmy Gustafsson på SSAB.

– Förutom vår grundlön har vi också en rörlig del som kan bli max 20 000 kronor. Den delen kommer ju minska i år. Om jag går ner i inkomst för att få behålla jobbet är det konstigt om vd:n sitter kvar med sina 4,7 miljoner.

Carina Eriksson på Volvo lastvagnar i Umeå håller med. Hon minns vd Leif Johanssons uttalande om att han inte vill jobba gratis, och därför inte tänker avstå från lön eller bonus.

– Det vill inte vi heller göra, säger hon.

– Jag vill inte gå ner till 80 procent av lönen.

– Att högdjuren inte sänker sina löner är väldigt osolidariskt. Alla borde dra sitt strå till stacken, säger Jerry Gustafsson på Electrolux i Mariestad.

FAKTA

Löner på SSAB

Namn: Jimmy Gustafsson, 28, jobbar på SSAB i Oxelösund

Grundlön i dag: 22 500 kronor

Om inkomsten sänks med 20 procent: 18 000 kronor.

Namn: Olof Faxander, vd för SSAB.

Fast lön 2008: 4,7 miljoner eller 392 000 kronor per månad.

Fast lön 2009: Ingen sänkning planerad.

Löner på AB Volvo

Namn: Carina Eriksson, 30, jobbar på Volvo lastvagnar i Umeå

Grundlön i dag: 25 500 kronor

Om inkomsten sänks med 20 procent: 20 400 kronor

Namn: Leif Johansson, vd för Volvo Group

Fast lön 2008: 12,3 miljoner eller drygt 1,02 miljoner per månad

Fast lön 2009: Ingen säkning planerad

Löner på Electrolux

Namn: Jerry Gustafsson, 58, jobbar på Electrolux i Mariestad

Grundlön i dag: 20 500 kronor

Om inkomsten sänks med 20 procent: 16 400 kronor

Namn: Hans Stråberg, vd för Electrolux

Fast lön 2007: 8,86 miljoner eller drygt 738 000 kronor per månad

Fast lön 2009: Ingen sänkning planerad 2008 års lön blir känd på fredag.