Varning för Facebook-mask

Låtsas vara din vän – är en trojan

NYHETER

Koobfacemasken är lurig. Den utger sig för att vara din vän på Facebook och får dig att installera program.

Gör inte det.

Det är en trojan.

Det börjar som ett oskyldigt meddelande på det sociala nätverket Facebook. Meddelandet ser ut att komma från en av dina vänner, oftast med en bild på vännen, och du ombeds gå in på en länk för att se en film, oftast en "film på dig själv".

Länken leder till en fejkad Youtube-sajt som ser väldigt äkta ut, den är till och med utrustad med påhittade användarkommentarer.

Men för att kunna se filmen behöver du uppdatera din Adobe Flash player. Det är då datorn blir infekterad av en trojan.

Får tillgång till datorn

Det som då händer är att dina cookies letas igenom efter användarnamn och lösenord till Facebook, Myspace och andra sociala nätverk. Sedan skickas, enligt The Washington Post, samma meddelande ut till alla dina vänner för att öka spridningen av den envisa masken.

Personerna bakom Koobface-masken får även tillgång till den infekterade datorn.

Rik Ferguson, säkerhetsexpert på Trend Micro, skriver i företagets blogg att masken under söndagen infekterade över 300 användare på en timme. Jamz Yaneza på samma företag säger åt alla Facebookanvändare att vara försiktiga och att inte klicka på okända länkar och inbjudningar.

– Människor släpper ofta på garden och underlättar för busarna, säger han.

Uppdaterad version

Redan i somras kom den första formen av Koobfacemasken och nyligen skickade samma mask ut en falsk applikationen vid namnet "facebook - - closing down!!!", även det en falsk länk.

Den mask som nu sprider sig ska vara en uppdaterad version. Den sprider sig förutom på Facebook även på MySpace, hi5.com, friendster.com, myyearbook.com, bebo.com och livejournal.com.

Facebook gick nyligen om Myspace som det populäraste sociala nätverket med 175 miljoner användare.