”Överdriv inte risken för våld”

NYHETER

Helgens tennismatcher mellan Sverige och Israel väcker känslor och diskuteras i bloggosfären. Många känner en oro över vad som kan hända på lördag medan andra uppmanar media att sluta spekulera eftersom det trissar upp stämningen.

- Inför matchen har ett scenario med allas ”krig” mot alla målats upp. Låt oss hoppas att det scenariot- som i och för sig skulle ge sköna rubriker och fler sålda lösnummer för alla tidiningar- inte inträffar. Men skulle det inträffa är det tydligt att de bryter mot det som nätverket kommit överens om, skriver bloggaren Organisk Intellektuell .

Liknande åsikter framkommer på bloggen Röda Malmö som tycker att det enklaste är att stoppa matchen.

- Det verkar bli allt krångligare med det här arrangemanget. Om matchen ställs in blir det mindre problem och risken för det bråk, som media fruktar, försvinner direkt.

Svensson irriterar sig över att media skriver på ett sätt som får politiker, poliser och vanligt folk att oroa sig alltmer.

- Man ska inte överdriva risken för våld och problem. Den är inte så stor som media verkar vilja göra gällande, skriver han.

Oro för urartad demonstration

Många människor oroar sig ändå för att demonstrationen ska urarta, särskilt sedan en nazistgrupp har uppgett att de kommer att vara på plats i Malmö under helgen. Johan tycker att nazisternas närvaro visar att det inte är någon skillnad på högerextremister och vänsterextremister.

- Det blir intressant att se om vänsterslödder och högerslödder kommer att gulla med varandra - eller om de kommer att försöka slå ihjäl varandra.

Anna-Lena Lodenius har noterat att det spekuleras kring butiksbränderna i Södertälje och om det kan påverka helgens händelser i Malmö, något som hon menar är omöjligt att veta än.

- Den största risken är väl att den senaste tidens händelser gör att helgens demonstrationer lockar en del som inte är alls är intresserade av politik utan mer känner en kick inför tanken att det kan dra ihop sig till kravaller, menar hon.

Svansbo föreslår att hela demonstrationen ska ställas in medan Jah Hollis undrar om idrotten verkligen ska ta hela ansvaret för evighetskonflikten i Mellanöstern.

- Matchen, och vad som händer runt den, kommer att vara en verklig prövning för demokratin, förmodligen på mer än ett sätt.