Första set i Malmö

Foto: Arkivbild: AFTONBLADET BILD
davis cup -75 Så här såg det ut när Sverige mötte Chile i Davis Cup i Båstad 1975. Polisen hårdbevakade matchen som fick häftig kritik på grund av diktaturen i Chile.
NYHETER

6 mars 2009. Så är det då dags för första set inför Baltiska hallens tomma läktare. Och för protester och manifestationer på Malmös gator.

I dag är det omöjligt att förneka sambandet mellan idrott och politik. Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel spelas i skuggan av drygt 40 års ockupation, i skuggan av nya bosättningsbyggen och i skuggan av det israeliska ­valet som kommer att leda till en regering som motsätter sig en tvåstatslösning.

Den spelas i skuggan av massakern på Gaza.

Argument som mer än väl skulle räcka för en idrottslig och kulturell bojkott.

Nu råder det ingen bojkott, inte från tennisförbundet, inte från Sverige och inte från EU eller FN. Därför ska helgens match självklart spelas. Och den ska självklart spelas inför tomma läktare.

Protester mot Israel

Malmö kommer de närmaste dagarna att präglas av protester mot Israels ockupation och militära övergrepp. Den absoluta majoriteten av demonstranterna kommer att ge röst åt sina protester på fredlig väg. Men ingen kan garantera att inte delar av protesterna blir våldsamma. Äkta vrede och en ansvarslös våldsromantik är en farlig kombination.

Våld och förstörelse drabbar inte bara Malmö, utan skulle också skada det palestinska folkets strävan efter frihet.

Ansvarslös demonstration

I dag är det i själva verket de som kräver att matchen ska öppnas för publik som blandar samman idrott med politik. I sin iver att framställa ­Israel som ett land bland andra – trots ockupation och trots Gazakriget – är man redo att äventyra säkerheten för spelare, ledare och publik.

Det skulle vara en ansvarslös demonstration.

IP