Lugnt inför Israelmatch

Foto: Scanpix
NYHETER

Ännu ett par timmar in på fredagsförmiddagen var det lugnt utanför Stadionområdet i Malmö. De unga demonstranterna huttrade i snålblåsten, men muntrade upp varandra med fika och improviserat tennisspel.

– De här verkar snälla, men vi vet ju inte vilka som ansluter senare, var en kommentar bland poliser på plats.

Polisen har också gjort klart för demonstranterna att några försök att blockera ingången för att störa matchen inte kommer att tolereras. Och bakom kravallstaketet längs Stadiongatan visar polismakten musklerna i form av mängder av piketbussar och uniformerad personal.

Tydliga hotbilder

Polisens samlade bedömning för de tre matchdagarna är fortfarande att det finns tydliga hotbilder. En gäller den stora demonstrationen på lördag, där arrangerande nätverket Stoppa matchen utlovar en lugn manifestation med kanske 10 000 deltagare.

”Vi har tydliga indikationer på att det vi betecknar som våldsbenägna personer eller grupper kan komma att delta”, förklarar kommenderingschefen Jarl Holmström i ett pressmeddelande från polisen.

Men även under resten av fredagen kan det bli stökigt. Antifascistisk aktion (Afa) har kallat till en demonstration ute vid Stadionområdet i samband med matchstarten klockan 15 och en aktion med mottot ”Ta natten tillbaka” aviseras till Möllevångstorget sent på kvällen.