Militären mördar åt drogkartellen

Drogkriget i Mexiko eskalerar. I dag visade den mexikanska polisen upp flera personer ur den militanta maffiagrenen "Los Zetas" för ett stort medieuppbåd. Männen misstänks för kidnappning. AP
NYHETER

Fyra poliser och tolv militärer har gripits misstänkta för att vara knutna till de mexikanska drogkartellerna.

Militärerna misstänks ha arbetat som kontraktsmördare åt Golfkartellens militanta gren ”Los Zetas”.

– Narkotikakartellerna har mer folk, mer pengar och mycket lättare att nyrekrytera, säger journalisten Miguel Garcia till Ekot.

Foto: AP
En misstänkt kidnappare från "Los Zetas" eskorteras till en presskonferens i Mexico City. AP

En av Mexikos mäktigaste knarkkarteller tros ha lyckats rekrytera flera militärer och poliser för att utföra uppdrag åt maffian.

Fyra poliser och tolv militärer har gripits och nu ska den mexikanska polisen inleda en omfattande granskning av sina anställda.

Samtidigt hävdar kriminaljournalisten Miguel Garcia på tidningen Excelcior att det stundtals är en ojämn kamp mellan maffian och polisen.

Maffian har mer pengar

– Narkotikakartellerna har mer folk, mer pengar och mycket lättare att nyrekrytera, säger Miguel Garcia til Ekot.

Framförallt menar han att poliser på landsbygden har svårt att stå emot när de utsätts för påtryckningar.

Som motdrag mot maffians infiltratörer inom poliskåren ska nu polisanställda granskas i en omfattande kontroll för att undersöka möjliga kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Alla poliser på alla nivåer kommer inom tre år att gå igenom ett grundligt prov för att se om de har kopplingar till den organiserade brottsligheten. Om så är fallet kommer det att avskedas och aldrig mer kunna anställas inom polisen, säger Facundo Rosas Rosas, chef för underrättelse och strategi,Policia Federal i Mexico city till Ekot.

Utförde flera kontraktsmord

De tolv gripna militärerna som har gripits misstänks ha skyddat maffian mot andra poliser och militärer. Dessutom tros de ha utfört flera mord åt Golfkartellens militanta gren, Los Zetas.

Situationen i Mexiko blev inte mindre spänd när polischefen i Cancun nyligen greps misstänkt för kopplingar till mordet på den nya chefen för narkotikabekämpning i staden.

ARTIKELN HANDLAR OM