ATTACKEN

Josefsson: Liza Marklund ljuger

1 av 3
”JOSEFSSON TUGGADE FRADGA OCH GALLSKREK” Liza Marklund hos Fredrik Skavlan förra fredagen. Då berättade hon om Josefssons jakt på henne. Foto: Gustav Mårtensson
NYHETER

Liza Marklunds ord gjorde Janne Josefsson rasande – och ett storbråk brakade loss på SVT.

När Josefsson hotade att dra in jurister fick han sitt försvarstal uppläst på bästa sändningstid i går kväll.

–?Janne Josefsson reagerar precis som prinsessan på ärten. Det är pinsamt, säger Liza Marklund.

Förra fredagen gästade författaren Liza Marklund, 46, talkshowen ”Skavlan” i SVT. Där ­talade hon om mediestormen och kritiken mot hennes bok ”Gömda”.

”Ett famöst påhopp”

–?Har man haft en fradga­tuggande, gallskrikande Janne Josefsson efter sig, då klarar man det mesta, sa Liza Marklund.

SVT-profilen Janne Josefsson, 56, blev rasande när han såg programmet.

–?Jag blev mycket arg. Det är ett famöst påhopp som inte är sant, säger han.

–?Jag har inte pratat med henne eller träffat henne. Det är påhittat.

Josefsson vände sig till redaktionen för ”Skavlan” och krävde att de skulle läsa upp ett genmäle under det program som sändes i går kväll. Men redaktionen vägrade ta in Josefssons rättelse.

Efter programmet

–?Programmet har en form och en dramaturgi som går kring ett tema. Tar man in ett annat ämne så bryts formen, ­säger Mathias Engstrand, ­programchef för SVT Nöje.

Genmälet lästes därför upp av SVT:s hallåa efter programmet.

Enligt Josefsson är anledningen till det att programledaren Fredrik Skavlan inte kände sig bekväm med att läsa upp Josefssons ord i sitt program.

–?Det har missköts grovt av Skavlan. Har lögnen framförts­ i programmet ska även dementin framföras i programmet, säger Josefsson, som under bråket hotade med rättsliga åtgärder.

”Har jagat henne”

–?Det har varit stora problem. Jag ville koppla in jurister för att få det här avklarat, säger han.

Programchef Mathias Engstrand tonar ner konflikten.

–?Nja, vad jag förstod var det inget bråk kring det hela.

Liza Marklund hävdar fortfarande att Josefsson jagat henne.

–?Sanningen är att Janne ­Josefsson har sökt mig flera gånger via min presstalesman, precis som alla andra journalister får göra. Han har också offentligt i olika medier uttalat sig om hur han desperat har försökt få mig att medverka i Debatt i SVT.

FAKTA

Meddelandet från Skavlan-redaktionen:

”Förra fredagen var Liza Marklund gäst och pratade då bland annat om mediedebatten kring boken Gömda. Marklund sa då bland annat: Har man haft en fradgatuggande, gallskrikande Janne Josefsson efter sig, då klarar man det mesta.

Janne Josefsson har hört av sig efter programmet och velat framföra att det Liza Marklund påstod var en påhittad historia. Sanningen, enligt Janne Josefsson, är att han och Liza Marklund inte ens har pratat med varandra på telefon, de har inte brevväxlat och än mindre träffats.”