Palestinske premiärministern avgår

Salam Fayyad meddelar sitt beslut i dag

NYHETER

Palestinske premiärministern Salam Fayyad avgår.

Han tänker sitta kvar senast till slutet av mars säger han.

Salam Fayyad. Foto: Scanpix

Salam Fayyad lämnade in sin avgångsansökan till president Mahmoud Abbas i förmiddags.

Skälet till att han avgår är för att för att bana väg för en ny samlingsregering mellan Fatah och terrorstämplade men folkligt starka gruppen Hamas, skriver han själv i ett pressmeddelande.

En talesman för Hamas, som hela tiden krävt premiärministerns avgång, säger att Fayyads beslut var väntat men att det inte betyder mycket.

– Regeringen jobbade inte för palestinierna, den jobbade för sin egen agenda. Att det slutar så här för en regering som är olaglig och korrupt är väntat, sa Fawzi Barhoum, en talesman för Hamas, till AP.

Två fientliga läger

Samal Fayyad, som tillhör partiet Tredje vägen, har räknats som politiskt oberoende och västvänlig. Han har tidigare varit ekonom hos Världsbanken och tillsattes som premiärminister efter att Hamas tagit över makten i Gazaremsan i juni 2007, en händelse som djupt splittrade palestinierna i två fientliga läger, skriver TT.

Han efterträdde den sparkade premiärministern Ismail Haniyeh som tillhör Hamas.

Fayyads beslut kan ses som en försonande gest gentemot Hamas som just nu ligger i intensiva förhandlingar om att bilda en samlingsregering med Fatah.

Kontrollen över Gaza

2006 vann Hamas en jordskredsseger i det palestinska parlamentsvalet. De har haft kontroll över Gaza, medan Fatah har behållit kontrollen över Västbanken.

Egypten har under en längre tid utövat påtryckingar för att få till stånd en samlingsregering i Palestina.

FAKTA

Vill bilda islamistisk stat

• Hamas grundades under den första intifadan 1987–1988 som en reaktion på det alltmer korrupta Fatah och mot att PLO erkände Israels gränser.

• Hamas består av en politisk och en militär gren. Den politiska är till skillnad från sekulära Fatah uttalat islamistisk med målet att bilda en islamisk stat på israelisk mark, Västbanken och Gaza. Samtidigt har den starka sociala ambitioner, vilket gjort den populär.

• Hamas är terrorstämplat av FN, USA och EU på grund av de självmordsbombningar och raketattacker som organisationens militära gren tagit ansvar för.

• Hamas fick oväntat starkt stöd 2006 då de vann det palestinska parlamentsvalet. Men Fatah ville inte dela med sig av makten och 2007 sprack koalitionsförsöket. Hamas tog kontrollen över Gaza. I dag styr Fatah på Västbanken och Hamas i Gaza.