Zimbabwes premiärministers hustru död i bilolycka

Tsvangirai tror själv att det handlar om ett attentat

NYHETER

Lastbilschauffören somnade vid ratten.

I den mötande bilen satt Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai och hans hustru Susan.

Susan Tsvangirai avled i den våldsamma kraschen som av vissa misstänks vara ett politiskt attentat.

Till och med Morgan Tsvangirai själv tror att krocken var avsiktlig.

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai tillsammans med sin fru Susan.

Olyckan inträffade på fredagsförmiddagen när paret var på väg hem till sitt hem i Murambinda där Tsvangirai skulle hålla ett möte under helgen.

Bilen de färdades i krockade våldsamt med en lastbil på Harare-Masvingo-vägen. Enligt AFP ska lastbilschauffören ha somnat vid ratten och Tsvangirais bil voltade tre gånger av smällen.

Susan Nyaradzo Tsvangirai avled omedelbart av sina svåra skador.

Premiärministern själv klarade sig utan livshotande skador. Han drabbades av huvud- och nackskador men fick i eftermiddags lämna sjukhuset i Harare.

Politiskt attentat?

I bilen satt även en chaufför och en medhjälpare till premiärministern. De överlevde båda två.

I Zimbabwe spekulerar många i att olyckan i själva verket är ett politiskt attentat. Lastbilen som var inblandad i krocken var amerikansk och transporterade AIDS-medicin.

Till CNN säger nu medlemmar ur partiet MDC att Morgan Tsvangirai själv tror att krocken var avsiktlig, trots att polisen inte tror att det handlar om något annat än en olycka. MDC ska nu göra en egen utredning.

– Polisen gör sin egen utredning, vi gör också vår egen, sade finansministern och MDC:s andreman Tendai Biti.

En amerikansk diplomat ger stöd åt partiets misstankar.

– Det här är inte första gången som en av Robert Mugabes motståndare dör i en bilolycka. Jag är skeptisk till alla olyckor i Zimbabwe, säger Tom McDonald som var USAs Zimbabwe-diplomat under perioden 1997 till 2001 till CNN.

Styr med Mugabe

Tsvangirai har varit Zimbabwes premiärminister sedan den 11 februari 2009.

Han delar styret av landet tillsammans med presidenten Robert Mugabe – som tidigare var hans bittra ärkerival. Men Tsvangirai och Mugabe beslutade sig för att försöka komma över sina meningsskiljaktigheter och styra landet tillsammans, efter att Mugabe under skandalartade former påbörjat en ny presidentperiod efter ett val som fördömdes av omvärlden.

– Det politiska våldet måste upphöra nu. Vi har inte längre råd med "broder mot broder" bara för att den ene råkar ha en annan politisk åsikt, sade Tsvangirai i ett tal under sin installation.

Skandaler har skakat partiet

Tsvangirai fick en svår uppgift när han tillträdde som premiärminister. Zimbabwe är ett land i kris med en arbetslöshet på över 90 procent och en rasande koleraepidemi som hittills har krävt 3 500 människors liv.

Hans parti, MDC har även skakats av en del skandaler den sista tiden. Morgan Tsvangirais nära förtrogne Roy Bennett anklagads för olaga vapeninnehav. När han frigavs greps i stället den domare som beordrat frigivandet.

Stöttade maken

Susan Nyaradzo Tsvangirai stöttade sin make i hans politiska karriär och var ofta med på möten – men i bakgrunden. Susan var ett stort stöd för maken när han anklagades för förräderi och under hans valkampanj.

Till BBC har hon sagt om maken och hans parti MDC:

– Folk har gått igenom helvetet, men de höll fast vid sina ideal för att förändra genom demokratiska medel.

Morgan Tsvangirai, 57, har varit gift med hustrun Susan i 31 år. De har sex barn tillsammans.