Soldater döda i skottlossning på brittisk militärbas

Foto: Scanpix
NYHETER

Två soldater sköts till döds i natt på en brittisk militärbas på Nordirland.

Blickarna riktas nu mot militanta IRA.

Senast en brittisk soldat dödades under den segdragna konflikten var för tolv år sedan.

Enligt nyhetsbyrån AP öppnade någon eld från en bil som vid 2-tiden i natt svensk tid körde förbi militärbasen i Antrim norr om Belfast.

Fyra personer skadades svårt. Två soldater avled. Offren hade i morse ännu inte identifierats.

Hörde eld från maskingevär

– Det handlar om två dödsoffer. Vi vet att dessa två döda är män. Vi har även fått reda på att ytterligare fyra män är förda till sjukhus med allvarliga skador, säger en polismannen till AP.

Kylie McLaughlin bor i närheten av militärbasen. Hon berättar för BBC att hon hörde eld från maskingevär.

– Det var väldigt läskigt. Vi förstod inte riktigt vad som hände. Jag kan inte förstå att detta händer här, säger hon.

Vid 6-tiden i morse hade ingen gruppering ännu tagit på sig dådet mot de brittiska soldaterna. Men det spekuleras i att Irländska republikanska armén, IRA, bär ansvaret.

Specialstyrka inkallad

De bildades 1969. Under 1970- och 1980-talen genomförde de en rad terrordåd. Målet är en enad irländsk socialistisk stat, fritt från Engelsk påverkan.

Senaste decenniet har konflikten varit relativt oblodig. Senast en brittisk soldat mördades var i februari 1997, då en 23-årig soldat sköts till döds av en krypskytt.

För bara några dagar sedan varnade Nordirlands polischef Sir Hugh Orde för att hotet om attentat från republikanska utbrytargrupper var större än på länge. Hugh Orde informerade om att en specialstyrka hade kallats in för att utreda misstänkta personer.