12 000 soldater hem i september

NYHETER

De närmaste halvåret ska USA minska antalet soldater i Irak med 12 000, meddelades på söndagen. Samma dag dödades minst 28 personer i ett självmordsattentat vid Bagdads polishögskola.

– Vi (USA och Irak) har enats om att totalt 12 000 soldater ska dras tillbaka innan slutet av september 2008, sade Ali Dabbagh, talesman för Iraks regering.

– Iraks väpnade styrkor är under uppbyggnad.

Det rör sig om två brigadstridsenheter och tillhörande logistiska, ingenjörs- och underrättelsestyrkor som USA ska ta hem.

– Vi kommer inte att lämna några skarvar när det gäller säkerheten, sade generalen David Perkins, talesman för US-militären.

Självmordsbombare

Men att mycket återstår att göra på säkerhetsområdet blev tydligt bara några timmar innan soldatbeskedet, då en cyklande självmordsbombare sprängde sig själv i luften utanför polishögskolan i centrala Bagdad, i den blodigaste attacken på flera veckor.

Minst 28 personer dödades och ett 60-tal skadades. De flesta offren var poliser eller rekryter.

Polisskolor runtom i Irak har upprepade gånger utsatts för attentat med många dödsoffer som följd. Skolan i Bagdad ligger i ett hårt bevakat område, där även flera departement och myndigheter finns, men så sent som i början av december förra året dödades 15 personer i två explosioner utanför samma skola.

Gatan där söndagens dåd inträffade har varit avstängd för trafik i två år, men i slutet av förra året öppnades en fil för trafik.

Prioriterar Afghanistan

Omkring 140 000 amerikanska soldater är för närvarande stationerade i Irak, 20 000 färre än under intensiven mot upprorsmän och al-Qaida 2007.

Enligt det säkerhetsavtal som USA och Irak skrev under i november förra året ska USA-soldaterna vara borta från Iraks städer senast vid juni månads utgång och från hela landet 2011.

President Barack Obama har dock som målsättning att all stridande personal ska vara ute i slutet av sommaren 2010.

TT