Israels ex-president åtalas för våldtäkt

Moshe Katsav misstänks ha förgripit sig på fyra kvinnor

NYHETER

Moshe Katsav som fram tills 2007 var Israels president ska åtalas för flera sexualbrott.

Han misstänks för att ha våldtagit en kvinnlig anställd och för att ha begått andra sexbrott mot ytterligare tre kvinnor, meddelade Israels justitiedepartement på söndagen.

Moshe Katsav.

En rad anmälningar från totalt fyra kvinnor som arbetade för Moshe Katsav när han var turismminister på 90-talet och president på 2000-talet har lett fram till det stundande åtalet.

Den forne presidenten anklagas för att ha begått flera sexualbrott. Däribland våldtäkt, sexuellt övergrepp och sexuella trakasserier.

Själv tillbakavisar han anklagelserna och hävdar att han är offer för en politisk häxprocess.

Avgick i efter uppgörelse

Moshe Katsav avgick 2007, två veckor innan hans sju år långa presidentperiod skulle ta slut. Orsaken var att han godtagit en uppgörelse i rätten som innebar att han erkände sexuellt utnyttjande.

Men i april förra året tog han under dramatiska former tillbaka sitt erkännande och meddelade att han var beredd att ställas inför rätta för att rentvå sitt namn.

Försvarsadvokaten Tzion Amir sade i ett uttalande i Israelisk tv att åklagarna "inte har hållbara bevis" och att hans klient kommer att "frias drastiskt".

Åtalet som ännu inte formellt väckts kommer sannolikt även att omfatta anklagelser om förhindrade av rättvisa, meddelade i dag en anonym talesperson för jutititedepartementet.

Orsakat mycket ilska i Israel

Även om det Israeliska presidentskapet i första hand är av en ceremoniell natur så har anklagelserna om att mannen som hade som uppgift att agera moralisk förebild orsakat mycket ilska i Israel, rapporterar AP.

Moshe Katsav ersattes efter 2007 med Nobels fredspristagare Shimon Peres.

ARTIKELN HANDLAR OM