Kaos på häktet i Göteborg

NYHETER

En 22-årig intagen man på häktet på Skånegatan i Göteborg tog sig ut ur sin cell och hotade personalen strax före midnatt på måndagskvällen. Han kunde gripas igen knappt en halvtimme senare.

Mannen jagade runt i de öppna delarna av häktet, en anställd träffades av hans armbåge i ansiktet.

– Han löpte amok och delar av personalen låste in sig på ett rum, sade Allan Berg, befäl vid kommunikationscentralen (KC) vid Göteborgspolisen, till TT.

Den intagne var beväpnad med pepparsprej eller något liknande, men han ska inte ha använt den.

Ambulansen som skickades behövde aldrig användas. Ingen blev fysiskt allvarligt skadad.

En piketstyrka skickades dit.

– När den kom gav han upp. Han lade sig ned. Det avlöpte tämligen odramatiskt, sade KC-befälet Johan Ljung till TT efter midnatt.

Mannen låstes in igen. Hela dramat var över på knappt en halvtimme. Larmet kom klockan 23.47 och mannen var gripen 00.13.

Väldigt våldsam

Det var när anställda öppnade mannens celldörr på säkerhetsavdelningen som han attackerade dem. Anledningen till att mannen ville bli utsläppt var troligen att han bett att få gå på toaletten, säger Christer Persson, kriminalvårdsinspektör vid häktet.

Mannen ska ha varit väldigt våldsam och försökte ta sig in där tre ur personalen låst in sig. Mannen kom aldrig in i rummet. I stället tog han en brandsläckare och sprutade ned korridoren.

Christer Persson vet inte hur mannen kom över pepparsprejen. Den har i alla fall inte kommit till användning.

– Detta är vad vi betraktar som ett extremfall. Sedan får vi göra en utredning av omständigheterna. Det är för tidigt att avgöra om några rutiner behöver ändras, säger han till TT.

TT