Kommunerna som säger nja till lönesänkningar

NYHETER

”Älmhults kommunalråd vill frysa de kommunalanställdas löner för 2009. Vill er kommun göra detsamma?”

Den frågan mejlade Aftonbladet till alla 290 ordföranden i Sveriges kommunstyrelser.

100 svarade.

Här är kommunerna som säger nja till lönesäkningar

Arboga: ”Detta är en fråga som omöjligt kan besvaras snabbt. En fråga av denna dignitet kräver både analys av förutsättningar och en politisk process för förankring.”

Dals-Ed: ”Det är inte aktuellt hos oss. Däremot kan det ju vara av intresse för 2010 som i dagsläget ser betydligt svårare ut.”

Finspång: ”Visst det kunde väl vara bra. Skulle minska behovet av varsel.”

Höganäs: ”Har i dag bett facken överväga att avstå 1 procent av eventuella löneökningar 2010 och 2011. Vi förtroendevalda avstår då helt från ökningar av våra arvoden.”

Knivsta: ”Kommunen har inte fattat något beslut i den frågan. Politiskt har frågan diskuterats i samband med ett förslag att frysa politikerarvodena 2009 och 2010. Då uppkom frågan att i så fall föreslå detsamma med lönerna.”

Nora: ”Vet ej.”

Olofström: ”Frågan är inte diskuterad i Olofströms kommun, men helt klart är att vi har en mycket besvärlig situation nu och att vi måste vidta någon form av åtgärd.”

Trelleborg: ”Frågan om att frysa lönerna har inte varit uppe till diskussion mer än vid ett samtal i personalutskottet. Då konstaterades att vi är bundna av de avtal som SKL har förhandlat fram och i så fall får de ta initiativ till att frysa lönerna.”

Vetlanda: ”Vi har inte diskuterat frågan. Vi har ett extra budgetmöte på onsdag för att diskutera åtgärder för att klara 2009 års resultat.”

Älmhult: ”Alternativet skulle vara att säga upp personal och i det läget måste vi våga lyfta fram den här frågan.”