Blev blåst på Blocket

Ville provköra fyrhjulingen – försvann spårlöst

1 av 2 | Foto: privat
Nicklas Mårtensson blev lurad på Blocket.
NYHETER

Mannen sa att han bara ville provköra fyrhjulingen.

Men istället försvann han spårlöst.

– Det är som en smäll på käften fast mycket värre, säger Niklas Mårtensson, 32.

Niklas Mårtensson, som bor i Skinnskatteberg i Västmanland, annonserade ut sin fyrhjuling på nätsidan Blocket.se för ungefär en månad sen.

Prislappen för den årsgamla Polaris Sportsman-maskinen: 104 000 kronor.

– Den hade nya däck och nya fälgar. Det var en väldigt fin 08 som nyss hade fyllt år, säger Niklas Mårtensson.

”Han var bakis”

För några dagar sedan hörde en man av sig och sa att han var intresserad av fyrhjulingen.

– Han ville kolla på den i lördags, men då var han bakis och sa han att han inte kunde köra. Han ringde igen på lördagen och då hade han gjort någon repris så han kunde komma först på kvällen på söndagen, säger Niklas Mårtensson.

Mannen kom till slut i bil vid 20-tiden på söndagskvällen.

– Han såg alldaglig ut, alldeles normal ut. Han var i 25-30-årsåldern och var inte stirrig eller hetsig, säger Niklas Mårtensson.

Niklas Mårtensson visade mannen hur fyrhjulingen fungerade och backade ut den ur garaget. Mannen bad att få provköra fordonet.

– Han åkte ut på grusvägen och sen ut på den asfalterade landsvägen. Jag tänkte att det var väl ingenting onormalt med det, säger Niklas Mårtensson.

Niklas Mårtensson gick i in garaget och städade och sopade lite grand och kom sedan ut igen. Varken mannen eller fyrhjulingen syntes till.

– Jag tittade efter lysen och lyssnade efter ljud, men jag hörde inget, säger han.

Niklas Mårtensson satte sig i bilen och körde åt det håll mannen kört åt med fyrhjulingen. Efter att ha letat ett tag såg han en liten avtagsväg och fattade misstankar. Det visade sig att mannen där hade lastat fyrhjulingen på ett släp.

– Där hade han lastat fyrhjulingen på en släpkärra och kört iväg, säger Niklas Mårtensson.

Bilen som mannen kommit med visade sig vara stulen.

”Alldeles tom”

Niklas Mårtensson har anmält händelsen till polisen, men fyrhjulingen har han inte fått tillbaka. Och han får ingen ersättning av försäkringsbolaget, eftersom händelsen inte räknas som en stöld.

– Man blir alldeles tom inuti. Jag har haft en klump i magen i ett och ett halvt dygn, säger han.

– Det är en jävla äcklig känsla att ha haft en sån där individ som gått rätt igenom huset. Man har hälsat på honom och startat maskinen, och till och med lagt i växeln åt honom och visat hur det funkar. Och så åker han bara, säger Niklas Mårtensson.

– Och grädden på moset är ju försäkringen, jag får ingenting från försäkringsbolaget, säger han.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig vid Blocket, säger att man måste använda sunt förnuft när man gör den här typen av affärer.

– Följ alltid med på provkörningar. Om det rör sig om en moped eller MC eller fyrhjuling så ta alltid pant, till exempel legitimation, och kolla att det verkligen är rätt person, säger han.

– Det är alltid tråkigt när sånt här händer. Människor drar sig för att ifrågasätta och vara lite kritiska, man vill inte verka misstänksam av sig. Det är det såna här skojare lever på, säger han.

– Man får använda sunt förnuft i såna här saker, säger han.