Protester i Nairobi slog över i våld

NYHETER

Butiker plundrades, journalister misshandlades och poliser bombarderades med stenar när en studentprotest i Kenyas huvudstad Nairobi urartade på tisdagen.

Tre skott hördes också i stadskärnan i ett av de värsta utbrotten av politiska oroligheter sedan våldet som följde på valet i början av 2008.

Protesterna började som en demonstration mot den omstridde polischefen Hussein Ali sedan två människorättsaktivister mördats i förra veckan och polisen därpå skjutit ihjäl en demonstrerande student i närheten.

2 000 studenter

Omkring 2 000 studenter tågade in i Nairobis centrum bärande plakat och skanderande ”Ali måste bort”. Arbetslösa, sluminvånare och andra anslöt sig och fick skaran att växa till omkring 5 000 personer, som började hamra på bilar, rycka upp träd och krossa restaurangfönster för att komma över mat och dryck. Ett halvdussin journalister på plats blev slagna med käppar, och poliser som försökte stoppa en grupp demonstranter möttes av ett regn av stenar.

Polisen backade först undan men när studenterna började blockera gator, på ett ställe med en tankbil, grep den in med kraft.

– Vi ansåg att de hade rätt att protestera men nu tycks de missbruka sin frihet, sade provinspolisens vicechef Julius Ndegwa.

– Det här är bara korkat.

Missnöje

Det folkliga missnöjet i Kenya med samlingsregeringen under president Mwai Kibaki och premiärminister Raila Odinga har tilltagit på senare tid. De politiska reformer som regeringen utlovade efter den kris som i början av fjolåret krävde 1 300 människors liv och drev 300 000 andra på flykt har i stort sett gått i stå. Samtidigt har en rad korruptionsskandaler uppdagats.

– Ungdomarna och unga yrkesarbetande är utleda på vad som händer här i landet, sade en studentledare på tisdagen.

TT