”Draculafisk” upptäckt i Burma

Pytteliten fisk – med sylvassa tänder

ingen man vill bråka med Dracula-fisken gör skäl för sitt namn med sylvassa tänder.
NYHETER

En liten fisk med rejäla vampyrtänder har hittats i norra Burma.

Den nyupptäckta arten Danionella dracula är endast 17 millimeter lång.

Zoologen Ralf Britz vid Naturhistoriska museet i London beskriver varelsen som extraordinär.

– Tänderna som Danionella dracula har är väldigt överraskande eftersom ingen annan av de 3 700 arterna i Cypriniformgruppen har tänder i sina käkar, säger han till Sky News.

Liten som få

Fisken påträffades egentligen redan i april 2007 men nu beskrivs den officiellt som en ny art.

Även om Danionella dracula är en pytteliten fisk som endast mäter 17 millimeter i längd, är den inte världens minsta. Den titeln går till Paedocypris progenetica som endast blir 7,9 millimeter lång.

Eftersom drakulafisken är så liten var huggtänderna svåra att upptäcka. Fisken kom till Storbritannien i akvarium.

– Efter ungefär ett år i fångenskap började de dö. Jag bevarade dem och la dem under mikroskop. Jag tänkte "herregud, vad är det här, de kan inte ha tänder, säger Ralf Britz till BBC.

Inte tänder

Det visade sig att Ralf Britz faktiskt hade rätt. Drakulafiskens huggtänder var inte tänder. I stället var det käkbenet som hade utvecklat en form av utväxter som liknade tänder och som hade samma funktion.

En vidare undersökning visade också att hanarna hade extra långa utväxter. Men även om arten fått namnet Drakula kan de inte använda tänderna till att suga blod, rapporterar BBC.

Eftersom det tog rätt så lång tid för forskarna att konstatera att drakulafisken var en ny art är det inte omöjligt att det simmar omkring små drakulafiskar i akvarium runtom i världen – utan att vara igenkända.