Bildts affärer ska granskas

Skatteverket efter Aftonbladets avslöjande: Det måste redas ut

1 av 4 | Foto: Foto: AP
vet inget om barnflickan Carl Bildt och hans fru Anna Maria har låtit folkbokföra sin barnflicka hemma hos dem. Till Skatteverket har de däremot inte anmält sig som arbetsgivare. ”Hur är det med den här personen, är hon här eller är hon inte? Vi vet ju ingenting”, säger Pia Blank Thörnroos, Skatteverket.
NYHETER

Carl och Anna Maria Bildts affärer med den ukrainska barnflickan ska nu granskas av Skatteverket.

– Vi ska gå till botten med det här, säger Pia Blank Thörnroos till Aftonbladet.

Flera omständigheter och förhållanden kring familjen Bildts barnflicka är nu föremål för Skatteverkets intresse.

Aftonbladet kunde i går avslöja att barnflickan, som är en 46-årig kvinna från Ukraina, inte betalar ett öre i skatt i Sverige. Trots att hon är folkbokförd här och jobbar här delar av året.

Anna Maria Corazza Bildt har skriftligen intygat för arbetsförmedlingen att hon är arbetsgivare åt barnflickan. Migrationsverket har bland annat på denna grund gett barnflickan uppehålls- och arbetstillstånd.

Men för andra myndigheter har makarna Bildt undanhållit det faktum att de är arbetsgivare.

Inte registrerade

– Vare sig Carl Bildt eller Anna Maria Corazza Bildt är registrerade som arbetsgivare, säger Björn Olof Petersson, rättslig expert hos Skatteverket.

Paret Bildt har inte heller betalat in skatter eller arbetsgivaravgifter för barnflickan. Om paret Bildt anser att barnflickan inte bor i Sverige, trots att hon är folkbokförd här, så måste hon i alla fall betala skatt enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.

– Det är en källskatt på 25 procent för det arbete som utförs i Sverige, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor.

Fribrevet finns inte

Även i det fallet måste också arbetsgivaravgifter betalas i Sverige.

Carl Bildt gick i går ut till TT och kallade Aftonbladets avslöjande ett stolpskott. Samtidigt påstod han att ”Det är Skatteverket som har beslutat att hon inte ska skatta i Sverige, för hon är inte i Sverige speciellt mycket”.

Men den typen av beslut som Bildt beskriver – en sorts fribrev för att slippa skatta i Sverige – existerar inte.

Skatteverkets Pia Blank Thörnroos sökte i går efter ett beslut som passade in på Bildts beskrivning. Efter en tid stod det klart:

– När det gäller barnskötaren så har vi inte hittat några beslut på den personen, det finns ingenting som syns i våra register. Vi kan inte hitta något fribeslut.

Skatteverket vet, tvärt-emot vad Bildt hävdar, praktiskt taget ingenting om barnflickan.

– Hur är det med den här personen, är hon här eller är hon inte? Vi vet ju ingenting. Det är mycket som är oklart, vi har ju bara fragment. Så vi måste reda ut det här, det märker man ju tydligt.

Nolltaxering

Senare återkom Pia Blank Thörnroos och meddelade att det enda beslut som finns när det gäller barnflickan är beslutet om hennes nolltaxering. Men det beslutet bygger bland annat på att Skatteverket inte har fått kontrolluppgifter och annan viktig information kring barnflickan. Därmed har Skatteverket utgått ifrån att barnflickan inte arbetat i Sverige eller haft några inkomster i här.

Carl Bildt ville i går inte svara på några frågor från Aftonbladet.