Fångad i terrorn

Svenskan fast på det belägrade lyxhotellet

HÄR SITTER SVENSKAN Här, på hotell Taj Mahal, satt svenskan fast på sitt rum i morse. Den islamistiska terrorgruppen Deccan Mujaheddin har tagit på sig ansvaret för attackerna. Organisationen har sitt säte i södra Indien – ett land som i åratal plågats av strider mellan hinduer och muslimer. ”Konflikten handlar ofta om heliga platser. Hinduer ger sig på muslimer i moskéer medan islamisterna ofta attackerat Bombay som är det hinduiska Indiens ekonomiska hjärta”, säger Indienkännaren Sten Widman vid Uppsala universitet. Foto: AFP
NYHETER

En svensk kvinna i 40-årsåldern sitter fången på belägrade Taj Mahal Intercontinental i Bombay.

Militären stormade det brinnande lyxhotellet för att frita terroristernas gisslan – samtidigt som den livrädda svenskan satt inlåst på sitt rum med mobilen i handen.

– Vi pratar med henne kontinuerligt, säger Anders Sjöberg på svenska ambassaden.

Strax före tio på torsdagsmorgonen, svensk tid, uppgavs hotellet inte längre vara belägrat – men sedan bröt nya eldstrider ut igen, rapporterar CNN.

Enligt den svenska ambassade ska svenskan vara vid god vigör men hade vid halv elva-tiden på morgonen fortfarande inte lämnat sitt rum.

– Vi var i kontakt med henne för en liten stund sedan och hon har inte kommit ut ännu. Hon är fortfarande kvar, säger Anders Sjöberg, Chargé d'affaires vid svenska ambassaden i Bombay till aftonbladet.se.

Fyra självmordbombare uppges ha dödats på hotellet, enligt The Times of India.

Över 100 döda i terrorvågen

Terrorvågen i Bombay började strax efter klockan 22, lokal tid. Terroristerna var beväpnade med automatkarbiner och granater i en serie koordinerade attacker mot känsliga turistmål.

På femstjärniga Taj Mahal Intercontinental, i turistdistriktet Colaba, togs 15 personer som gisslan och fördes till hotellets tak. Sju av de tillfångatagna rapporteras vara utländska turister.

Enligt flera ögonvittnen var terrorgruppen specifikt ute efter amerikaner och britter.

– De skrek och frågade vilka som hade amerikanskt eller brittiskt pass, säger engelsmannen Ashok Patel som lyckades fly från Taj Mahal.

Under natten hördes minst sex explosioner från hotellet. Till sist stormades det av indiska antiterrorstyrkor. Tv-bilder visade hur Taj Mahals äldsta paviljong stod i lågor – samtidigt rapporterades om timslånga eldstrider inne i byggnaden. Minst fyra terrorister ska ha dödats.

När Aftonbladet var i kontakt med hotellpersonal på torsdagmorgonen var Taj Mahal fortfarande ockuperat.

Sitter fast på sitt rum

Den svenska kvinnan, som befinner sig i Indien på tjänsteresa och är hemmahörande i Västsverige, är inte fysiskt tillfångatagen. Hon höll i morse kontinuerlig telefonkontakt med Anders Sjöberg, chargé d’affaires på svenska ambassaden i New Dehli.

– Hon sitter fast på sitt rum och mår efter omständigheterna väl. Hon är en av flera personer som sitter fast där, säger han.

Några gator från Taj Mahal, på Leopold café, var golvet i morse täckt av blod och väggarna fulla av kulhål. På restaurangen – en populär mötesplats för västerlänningar – satt gästerna och åt när en ung gevärsman sköt rakt in i folkmassan.

Några kilometer västerut, vid Nariman point, slog terroristerna till mot lyxhotellet Oberoi – där kronprinsessan Victoria bodde för en månad sedan. Beväpnade män började skjuta i en av hotellets restauranger och tvingade med sig ett fyrtiotal gäster till en trappa. Där sållade de ut vilka som var amerikaner och britter.

Såväl Taj Mahal som Oberoi besöks ofta av svenska affärsmän.

FAKTA

Attackerna inleddes vid 22-tiden lokal tid och följde sedan i snabb takt. Små grupper av terrorister slog till mot flera platser i södra Bombay.

1 Leopold café. Det populära caféet som angreps är ett vanligt tillhåll för turister, inte minst bland unga som luffar runt i Asien och åker vidare till Goa.

2 Hotell Taj Mahal. Flera personer uppgavs i natt hållas som gisslan av terrorister på det anrika hotellet Taj Mahal. Hotellet är populärt bland affärsmän och diplomater.

3 Hotell Oberoi. Femstjärnigt hotell där flera personer hölls som gisslan i natt efter att terrorister attackerat hotellet med kulsprutor och handgranater.

4 Chhatrapati Shivaji-terminalen. Ögonvittnen berättar hur flera män sköt urskiljningslöst rakt in i folkmassan som befann sig i avgångshallen på järnvägstationen. Minst tio personer dödades medan 30 skadades.

5 Metro Cinema. Vapenstrider rapporterades utanför biokomplexet.

6 Hotell Ramada. Strider rapporterades.

7 Santa Cruz. Flygplats för inrikes flyg attackerades.

8 Cama-sjukhuset. Även här togs folk som gisslan och sent i natt var situationen fortfarande kaotisk.