En av världens rikaste – och knarkboss

god för 1 miljard Mexikos mest jagade brottsling Joaquín Guzman har intagit plats 701 på Forbes årliga lista över världens rikaste. Beräknad förmögenhet – cirka en miljard dollar.
NYHETER

Marknaden för knark och mord berörs inte av finanskrisen.

Ny på listan över världens rikaste:

Joaquín ”lillen” Guzman, 54, ledare för Mexikos största knarkkartell.

Den som säger att brott inte lönar sig har fel. När Forbes presenterade sin årliga lista över världens rikaste har en joker dykt upp i leken.

Mexikos mest jagade brottsling Joaquín Guzman har intagit plats 701 med en beräknad förmögenhet på cirka en miljard dollar. Intäkterna kommer från hans omfattande knarksmuggling genom Sinaloakartellen som han leder från sitt hemliga gömställe.

Tusentals mord

Organisationen misstänks ligga bakom tusentals mord och Forbes har räknat fram hans tillgångar genom myndigheternas uppskattningar på värdet av de enorma mängder knark kartellen varje år smugglar från Colombia till USA via Mexiko.

– Se det som en försiktig uppskattning byggd på den information vi har, säger Forbes redaktör Luisa Kroll till nyhetsbyrån AP.

Smeknamnet: den lille

Smeknamnet ”El Chapo”, på svenska ungefär ”den lille”, anspelar på knarkbossens kroppsbyggnad. 2001 lyckades den endast 155 centimeter långe knarkbossen smita från ett 20-årigt fängelsestraff genom att gömma sig i en lastbil med fängelsets smutstvätt.

Finanskrisen märks annars tydligt i Forbes lista. Antalet dollarmiljardärer minskade med en tredjedel från i fjol. Numera är skaran som kan räkna nio nollor innan dollartecknet ”bara” 793. Den som vet var Guzman firar sitt inträde på listan har en god chans att själv kvala in på listan nästa år. Fem miljoner dollar är mexikanska polisens pris till den som hittar den svinrika rymlingen.

FAKTA

1. Bill Gates, 40 miljarder dollar. Microsoft, USA.

2. Warren Buffet, 37 miljarder dollar. Berkshire Hathaway, USA.

3. Carlos Slim med familj, 35 miljarder dollar. Telekom, Mexiko.

4. Lawrence Ellison, 22,5 miljarder dollar. Oracle, USA.

5. Ingvar Kamprad med familj, 22 miljarder dollar. Ikea, Sverige.

701. Joaquín ”El Chapo” Guzman, 1 miljard dollar, knarksmuggling, Mexico.