”Turisterna behöver inte vara rädda”

Aftonbladets läsare chattade med Jesper Bengtsson

NYHETER

Jesper Bengtsson säger: Hej, jag är redo att svara på era frågor.
Mattias säger: Vad är det för förändring förutom maktsskifte som demonstranterna vill ha?
Jesper Bengtsson säger: De vill göra upp med hela epoken Thaksin, som var genomkorrupt. Problemet är att de också vill vikta rösträtten, så att lågutbildade och bönder inte ska få lika mycket inflytande. De har röstat på Thaksin i tre val, nämligen.
mackan säger: hej,är militären och demonstranterna på samma sida?
Jesper Bengtsson säger: Både jag och nej. Demonstranterna vill inte ha militärstyre, det stred de mot på 1980-talet med stor iver och många dödsoffer som följd. Men de vill använda militären som ett verktyg för att få bort alla som är lierade med Thaksin. Fast militären är just nu ganska ovillig att ställa upp. Kravet på regeringens avgång i dag var det första tydliga beskedet från militären på sex månader.
Sandra säger: Kan inte thailands kung göra någonting för att stoppa demonstranterna? Man kan väl inte hålla flygplatsen stängd tills 3 december (då jag ska flyger ner) och nu när premiärministern har landat i chang mai, varför är de kvar??
Jesper Bengtsson säger: Kungen har avgörandet i sina händer. Alla anser att kungen har rätt att styra, ytterst. Militären erkänner bara hans överhöghet. Men han har länge hävdat att detta måste lösas politiskt. Jag tror dock att det är nära ett ingripande nu.
Johan säger: Har PAD nagon alternativt politiskt parti eller ledare som eventuellt skulle kunna vinna ett nyval?
Jesper Bengtsson säger: Nej, de har egentligen inte det. Demokratiska partiet, som är det stora oppositionspartiet, är inte så nära PAD. De finns mest i det civila samhället, vilket i och för sig är bra. Det finns ett stort engagemang där, ofta en grund för demokrati.
lennart säger: Är det farligt att åka på semester till Phuket i december
Jesper Bengtsson säger: Nej, nej. Turisterna behöver inte vara rädda. Däremot tycker jag man ska sätta sig in i vad som händer i landet. Så man vet vad man reser till.
Thaimannen säger: Finns det några skäl att som turist bojkotta Thailand?
Jesper Bengtsson säger: Inte just nu. Thailand är ett mer öppet och fritt samhälle än många andra stater i Sydostasien. Men det kan förstås ändras. Med ett hårt militärstyre tycker jag man ska tänka efter två gånger innan man reser.
AjmarN^ tha 1337 säger: Hej Jesper. Varför gör inte militären nått emot demostranterna? Dom har ju till gång till massor med gas-granater(?) Om dom skulle villja så skulle dom kunna få bort dom innom 1 timme? Är det militären som vill att regeringen ska avgå eller?
Jesper Bengtsson säger: Jag tycker nog man ska vara glad att militären inte tar till våld. Det har de gjort förr i Thailand, för att försvara militärdiktatur. Nu står de nog på PAD:s sida mot regeringen. Men kanske inte om PAD hotar turistindustrin. Det är rätt låst just nu.
Mattias säger: Var/är thaksin och hans partikollegor så korrupta?
Jesper Bengtsson säger: Thaksin samlade all makt i sina egna händer, trots att konstitutionen ska förhindra det. Han blandade också samman sina egna företagsaffärer med statens affärer.
Bert säger: Är det risk för inbördeskrig?
Jesper Bengtsson säger: Nej, inte krig. Det finns inte några sådana väpnade grupper. Men ett mer våldsamt Thailand kan det bli. Om PAD och Thaksins anhängare tar till vapen.
Johan säger: Vad tror du PAD skulle gora om nyval halls och om en majoritet av Thailandarna annu en gang valjer det nuvarande regeringspartiet PPP?
Jesper Bengtsson säger: Jag är rädd att protesterna bara skulle fortsätta. Som sagt, läget är rätt låst. Ytterst måste man jämna ut de stora skillnaderna mellan stad och landsbygd. Bönderna har inte fått del av tillväxten i landet.
Mattias säger: Vad är den huvudskliga anledningen till demokratins svårigheter i Thailand?
Jesper Bengtsson säger: Jag tror att jag besvarade den frågan med mitt förra svar. De sociala skillnaderna är det största problemet.
ola säger: Är den nåvarande premiärministern demokratisk vald, utan valfusk? I så fall, hur relaterar det tillbaka till det statskuppet som var i Thailand i 2006? Är thailands regering legitim, och hur legitimt är demonstranternas protest?
Jesper Bengtsson säger: Regeringen är nog hyggligt legitim. De vann valet 2007. Protesterna är också legitima, som protester betraktat, eftersom Thaksin verkligen inte styrde på ett demokratiskt sätt. Däremot är väl inte kravet att regeringen ska avgå legitimt.
sandra säger: Thailands grannländer avråder från resa till Thailand... borde Sverige göra samma sak?
Jesper Bengtsson säger: Kanske tillfälligt. Men inte på några dagars eller veckors sikt. Det har jag svårt att se.
Barbro Bergnér säger: Hej Jesper hur länge tror du oroligheterna i Bangkok kan hålla på?
Jesper Bengtsson säger: Jag tror att det mest akuta läget kommer gå över snart. På ett eller annat sätt. Tyvärr tror jag att Thailands politiska problem blir långvariga. En samlingsregering kunde möjligen vara en lösning.
Andreas säger: Hur länge tror du själv denna konflikt kan vara? Med tanke på hur turismen är för dom. Tror du även att bahten kan bli som på 90-talet då den rasade totalt?
Jesper Bengtsson säger: Då rasade Bathen för att Thailand hamnade i en finanskris. Nu är det inte värre i Thailand än någon annanstans. Men det är klart att det nuvarande kaoset är dåligt för ekonomin.
Mattias säger: Är det positivt eller negativt anser du att militären har den stora makt de har?
Jesper Bengtsson säger: Det är uteslutande negativt.
Magnus, Örnsköldsvik säger: Hej Jesper. Vad är det värsta som kan hända just nu på Bangkoks flygplats??
Jesper Bengtsson säger: Att militären försöker lösa upp demonstrationen med våld. Det kan bli riktigt illa. Men jag tror inte det kommer hända. Möjligen kan polisen slå till mot dem. De kontrolleras mer av regeringen.
Johan säger: Har PAD nagon alternativt politiskt parti eller ledare som eventuellt skulle kunna vinna ett nyval?
Jesper Bengtsson säger: Nej, de är en rörelse i civilsamhället. Demokraterna är det stora oppositionspartiet. Nu kan jag bara ta en fråga till.
Gunnar säger: Hej, Jag bor i thailand nara Bangkok, vad ska jag gora, vanta?
Jesper Bengtsson säger: Vänta. Det mest akuta läget går över. Jag tror inte att det kommer bli hotfullt för "vanliga" människor. Men det är mycket oroväckande som det är. tack för en bra chat!!!
Moderator säger: Stort tack till Jesper för att han svarade på läsarnas frågor!