”Deras syfte är att skapa kaos”

Terroristerna vill förhandla

NYHETER

Terroristerna slog till på flera platser samtidigt.

Över hundra människor dog i blodbadet.

– Det här är inga nybörjare, säger Aftonbladets utrikespolitiske kommentator Wolfgang Hansson.

De terrorister som tagit gisslan på ett judiskt institut i Bombay meddelade vid två-tiden en indisk tv-kanal att de vill förhandla med regeringen.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

De attentatsmän som håller flera utlänningar som gisslan på ett judiskt institut i Bombay har över telefon meddelat en indisk tv-kanal att de är beredda att släppa sin israeliska gisslan om regeringen går med på förhandlingar.

Mellan tre och åtta personer tros hållas fångna av beväpnade män i byggnaden.

En av dem är en israelisk rabbin. Rabbinens hustru och tvåårige släpptes tidigt av attentatsmännen, uppger den israeliska tidningen Haaretz.

”Finansiellt centrum”

Indien har tidigare drabbats av många terrordåd.

Den här gången slog terroristerna till i Bombay.

– Det är Indiens finansiella centrum, det finns många västerlänningar som arbetar där, det finns ett antal lyxhotell och börsen ligger där. Slår du till där slår du till mot landets finansiella nerv, säger Wolfgang Hansson.

Ögonvittnen berättar att männen gick från rum till rum på de två lyxhotellen och letade efter gäster med brittiska och amerikanska pass. Männen sades vara i 20-årsåldern.

– De var väldigt unga, bara pojkar egentligen, med jeans och T-shirt, sade britten Rakesh Patel till NDTV.

”Bra resurser”

– Det är uppenbart att det är en grupp med bra resurser som är bra på att planera. Det här är inga nybörjare. Jag skulle tro att det här är människor som tidigare har ägnat sig åt terror, säger Wolfgang Hansson.

Vad har de för syfte?

– De vill att man ska släppa alla mujaheddin, det vill säga de de kallar ”heliga krigare”, som sitter i fängelser i Indien, som blivit dömda i tidigare terrordåd eller blivit intagna misstänkta för terrorism eller terrorismliknande aktiviteter.

”Kaos i Indien”

– Sen är väl deras större syfte att skapa kaos i Indien. De riktar sig mot stora hotell och restauranger där det är mycket västerlänningar. Det är en attack de vet får stort genomslag i media utomlands, säger Wolfgang Hansson.

– Det här kommer givetvis att skada Indien, som är en av de växande ekonomierna.

Enligt den Indiska tv-kanalen som tog emot terroristernas krav talade mannen som ringde urdu med en dialekt som påminde om den som talas i Kashmir. Mannen tog också upp Kashmir under samtalet.

– Är ni medvetna om hur många som har blivit dödade i Kashmir? Är ni medvetna om hur många som har dödats i Kashmir bara den här veckan? undrade han.