Ny skottlossning på Taj Mahal

Explosioner och
fortsatta eldstrider

NYHETER

Kommandosoldater stormade tidigare på morgonen flera av de hotell i Bombay där utländska medborgare hålls gisslan.

Hittills har 101 personer bekräftats döda och 600 uppges ha skadats under de våldsamma attackerna i Indien, rapporterar Express India.

Strax efter tolv-tiden på torsdagmorgonen uppges eldstrider och explosioner åter ha blossat upp på lyxhotellet Taj Mahal där en svensk kvinna sitter fången, enligt CNN.

Informationen om att lyxhotellet Taj Mahal inte längre var belägrat av de beväpnade angriparna visade sig inte stämma. Efter att omkring 20-personer ur gisslan lämnat byggnaden utbröt nya eldstrider.

Vid tiotiden på torsdagen hade den 40-åriga kvinnan från Västsverige fortfarande inte lämnat hotellet uppger den svenska ambassaden i Bombay.

– Vi var i kontakt med henne för en liten stund sedan och hon har inte kommit ut ännu. Hon är fortfarande kvar, säger Anders Sjöberg, Chargé d'affaires vid svenska ambassaden i Bombay till aftonbladet.se.

Vid halv tolv-tiden uppger flera medier att samtliga gisslan som hållits fångna i Taj Mahal ska ha fritagits av polis och militär. Men inte heller det visade sig stämma.

Flera explosioner har inträffat på Taj Mahal efter klockan 12 svensk tid.

Flera döda har påträffats

Polis och militär gick igenom rummen på hotellet Taj Mahal men fortfarande är inte läget under kontroll då ny skottlossning uppges ha brutit ut.

Ännu har ingen gisslansituation påträffats men flera döda har hittats, säger delstatens polischef till AFP.

Samtidigt sitter mängder av turister fångade på det femstjärniga hotellet Trident Oberoi i centrala Bombay efter gårdagens våldsamma attacker i staden. På torsdagsmorgonen har vittnen hört en explosion inifrån hotellet, rapporterar Sky News.

Små militianta grupper tog sig under gårdagen in i flera lyxhotel, ett sjukhus, en tågstation och in i ett populärt kafé. Attackerna var mycket brutala och utfördes med hjälp av automatvapen och granater.

101 döda

Enligt Sky News uppgår den officiella dödssiffran just nu till 101 personer. Sex utländska medborgare uppges ha omkommit. Däribland en britt, en japan och en australiensare.

Enligt svenska UD sitter även en 40-årig svensk kvinna från Västsverige fången i ett av hotellen. Totalt har UD uppgifter om tolv svenska kontaktpersoner med tillhörande familjer som bor i Bombay. Vid sjutiden på morgonen hade ambassaden i Bombay varit i kontakt med nio av dem.

Inga uppgifter om skadade svenskar

– Det finns inga uppgifter om skador på någon svensk, säger Amelie Heimsjö vid UD:s presstjänst.

Enligt norska tidningen VG har en norrman skadats vid attackerna.

– Människor från Australien, USA, Spanien, Singapore, Kanada, Storbritannien och Norge har skadats i terrorattackerna, säger vakthavande reporter vid nyhetsbyrån Press Trust of India till VG.

Uppgifterna om antalet skadade varierar kraftigt från knappt 300 till det dubbla. Enligt Express India uppger poliskällor att 600 personer har skadats under attackerna.

FAKTA

Hotell Taj Mahal indisk juvel

• Det nu eldhärjade och sönderskjutna hotell Taj Mahal betraktas som en juvel i Indiens arkitektoniska historia.

• På hotellet har drottning Elizabeth, Egyptens president Gamal Abdel Nasser, beatlen John Lennon, Rolling Stones Mick Jagger och USA:s förra första dam Jackie Onassis övernattat.

• Kronprinsessan Victoria bodde däremot på hotell Oberoi en bit därifrån när hon besökte Bombay nyligen.

• Den kolossala kupolkrönta byggnaden, av okänd anledning uppkallad efter det bländvita mausoleet Taj Mahal i Agra, är översållad med burspråk och tinnar. Hotellets skapare, industrimagnaten Jamsetji Nusserwanji Tata, beställde enligt traditionen byggnaden efter att ha vägrats inträde på nu nedlagda hotell Apollo, som inte släppte in indier.

• Hotellet blev färdigt 1903. Det blev snabbt ansett som Bombays bästa och har fortfarande denna status.

• Under första världskriget användes det som sjukhus med 600 bäddar. I dag hyser det lyxbutiker i bottenplanet medan man högst upp kan dricka te med strålande utsikt över staden.

• Hotellet har 565 rum, varav 46 sviter. Ett dubbelrum kostar 3 000 kronor.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM