Turister kan lämna flygplatsen i Bangkok

”Hålls stängd tills regeringen avgår”

Foto: AFP
NYHETER

Flygplatsen i Bangkok hålls stängd tills regeringen avgår, enligt demonstranterna.

Det innebär att hundratals svenskar inte kommer i väg på bokade resor.

Och många andra kommer inte hem.

Mats Pettersson, hans sambo Anna Plahn och deras två små döttrar skulle ha flugit från Bangkok hem till Sverige med Thai Airways på tisdagskvällen. Men ett dygn senare befann de sig i stället i trakten av Pattaya – utan aning om när eller hur de kommer hem till Gotland.

Till Pattaya åkte de med bil efter att ha tillbringat ett antal timmar på Bangkoks internationella flygplats, sittandes på golvet med två magsjuka barn. Den äldre dottern är fortfarande mycket dålig, och det spär på oron.

Obefintlig information

– Vi är väldigt oroliga för henne. Hade barnen varit friska hade vi egentligen kunnat ta det lugnt, säger Mats Pettersson, som är mycket kritisk till den enligt honom obefintliga information och hjälp de fått av Thai Airways, till TT.

De reguljärlinjer som svenskar ofta använder för att ta sig till och från den thailändska huvudstaden är SAS, Finnair och Thai Airways. Sammanlagt har dessa bolag runt 1 200 passagerare strandade i Thailand som är inbokade på plan som redan har eller enligt bolagens egna uppgifter sannolikt kommer att ställas in.

– Vi har ungefär 250 resenärer om dagen på turer från Bangkok till Stockholm, säger Jonas Broström, försäljningschef på Thai Airways till TT.

Följer utvecklingen

Många andra har fastnat på hemmaplan, utan att komma i väg på Thailandsresan. Flygbolagen har sammanlagt runt 1 500 inbokade resenärer från Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors som bolagen själva i nuläget räknar med inte kommer iväg till Thailand med de turer de bokat.

– Thailändska myndigheter har sagt till oss att flygplatsen kan öppnas klockan 11 i morgon, så det räknar vi med just nu. Men vi följer utvecklingen, säger Anders Lindström, presstalesman på SAS, till TT.

Slag mot turistnäringen

De stora charterbolagen har inga flyglinjer som går direkt till eller från Bangkok de närmaste dagarna, och flygen till turistorterna påverkas inte.

Utrikesdepartementet har inte ändrat sina reserekommendationer för Thailand, men råder svenskar att undvika demonstrationer och folksamlingar. Men nära två dussin länder, däribland Storbritannien och Nya Zeeland, agerar annorlunda. De varnar nu sina medborgare för att resa till det soldränkta landet, skriver AFP. Händelserna kommer sannolikt att bli ett hårt slag mot den för Thailand så viktiga turistnäringen, och flera experter som AFP talat med tror att besökssiffrorna kommer att sjunka.

FAKTA

Turisterna handlade för 15 miljarder

År 2007 besökte 14,8 miljoner utlänningar Thailand. Turistmyndigheten i landet trodde att siffran skulle stiga till 15,5 miljoner i år och 16 miljoner 2009, men redan innan oroligheterna tilltog hade förväntningarna sänkts på grund av den globala finanskrisen.

Förra året spenderade turisterna, som i genomsnitt stannar i nio dygn och handlar för 115 amerikanska dollar om dagen, sammanlagt över 15 miljarder dollar.

De flesta utländska turister kommer från Japan och Malaysia medan Storbritannien är den största marknaden i väst.

När protesterna tilltog för runt två månader sedan avrådde nära två dussin länder sina medborgare från att resa till Thailand, vilket ledde till många avbokningar.

Källa: AFP (TT).

Karin Thurfjell/TT Anna Lena Wallström/TT