Josef Frizl mötte Hitler 1938

I folkmassan, sittande på sin pappas axlar, hälsade Josef Fritzl, 3 år, Hitler välkommen till Amstetten

"JAG ÄR UPPVUXEN UNDER NAZITIDEN" 14 mas 1938 besöker Adolf Hitler österrikiska staden Amstetten. Drygt 15 000 människor jublar på gatorna. Bland dem – snart treårige Josef Fritzl. Foto: Arkiv Getty & Central European News
NYHETER

Lördagen den 19 april 2008 hamnar Kerstin Fritzl, 19, på sjukhus. Myndigheterna efterlyser hennes mamma för att få hjälp med diagnosen.

En vecka senare hittas modern, Elisabeth, 42. Hon berättar att hon tillbringat 24 år inlåst i sin pappas källare. Att hon fött sju barn. Att hon blivit våldtagen över 3?000 gånger. Att dotterns svåra sjukdom är anledningen till att hon fått komma upp ur sitt fängelse.

Josef Fritzl grips och DNA be­visar: Han är både far och morfar till ­Elisabeths barn.

Hur kunde det hända?

Aftonbladet berättar om en son, en make, en far, en morfar, ett monster.

Den unge Fritzl kallades för "brauner". Ett slangord baserat på nazisternas bruna uniformer.

Josef Fritzl är tre år när han möter honom.

Det är den 14 mars 1938, och pojken, som bor på Ybbsstrasse 40 i Amstetten, är ute med sin pappa, Frans Fritzl. Han sitter på faderns axlar och tittar på Mercedesbilen som kommer åkande. När den mustaschprydde mannen i bilen lyfter sin högra hand till hälsning gör Josef Fritzl det samma.

– Sieg heil, ropar pojken till Adolf Hitler.

I polisförhör 70 år senare berättar Josef Fritzl om de tidiga barndomsåren.

– Jag är uppvuxen under nazitiden när drill och styrka var viktigt. Förmodligen har jag en del av detta med mig. Jag var ett ”alibi”-barn. Min mor skaffade mig bara för att visa sina vänner att hon inte var steril. Hon gav mig aldrig någon kärlek. Hon kallade mig Satan, sa att jag var kriminell, att jag inte dög till någonting, säger Josef Fritzl – i nutid.

Men just där och då, 1938, verkar pojken – och de övriga 15 000 invånarna som står längs med gatan – uppleva enbart lycka. Även föremålet för deras beundran trivs. I ett handskrivet brev till borgmästaren tackar Adolf Hitler för det fina mottagandet.

”Pojken hade komplex”

Under åren som följer strävar Amstetten, en av tusentals städer som utnämnt führern till hedersmedborgare, efter att bli ett nazismens mönstersamhälle. Röda hakkorsflaggor pryder torget, som bytt namn till Adolf Hitler Platz, och i skolan uppfostras Josef och hans klasskamrater under honnörsorden ”Ordning, disciplin, lydnad”. Hans pappa tillbringar mer tid på nazisternas bar på Hotel Ginner än med familjen, och Josef Fritzl verkar lättad när kriget bryter ut, då många barns fäder är i krig. Det är inte längre konstigt att Josef och hans mamma mestadels bor ensamma.

– Det var tydligt att pojken hade komplex för att han var den han var, säger Peter Setz, som i 28 år bodde granne med familjen Fritzl.

Fadern dog i kriget

När kriget tar slut är Josef Fritzl tio år gammal. Enligt en minnessten i Amstetten är Franz Fritzl en av de saknade i kriget. Josef lever nu ensam med sin mor.

Även hemma uppfostras pojken med ”Ordning, disciplin, lydnad”. Grannar vittnar om en våldsam mor, och vid flera tillfällen omhändertas pojken Fritzl av myndigheterna. Men varje gång rymmer han. Hem till mamma.

– Allt jag ville var att hon skulle vara snäll mot mig. Men jag fick aldrig en puss, aldrig en kram. Hon slog mig tills jag låg i en pöl av mitt eget blod, säger Josef Fritzl i ett förhör.

Han blir tonåring. Kamraterna kallar honom ”brauner”, ett slangord baserat på nazisternas bruna uniformer, på grund av hans stora nazistiska intresse.

Blottade sig för kvinnor

När Josef Fritzl tar examen som elektroingenjör från HTL:s tekniska högskola 1956 har han bra betyg, och får anställning på stålindustrin VOEST-Alpine AG i grannstaden Linz. Han träffar Rosemarie, som mot sin familjs vilja gifter sig med honom året efter.

– Jag har alltid hatat honom. Han är född ett svin och han kommer att dö ett svin, säger svägerskan Christine Ramsauer, 57, efter Fritzls gripande.

Enligt svägerskan förtrycker Josef Fritzl sin hustru från dag ett. Han kallar henne lat, sjabbig och fet. Säger att hon ser ut som en fågelskrämma.

– Hon var bara 17 år när de gifte sig. Det har han utnyttjat i 51 år, säger hon.

Rosemarie flyttar in i huset på Ybbsstrasse tillsammans med Josef Fritzl och hans mamma. Hon blir snabbt gravid, och 1957 föds det första av parets sju gemensamma barn: Ulrike.

Två år senare säger Josef Fritzl till sina vänner att hans mor gått bort – och bär ett svart sorgband runt armen i en månad. I förhör i oktober 2008 avslöjar han dock att modern inte alls dog, utan att han istället flyttade henne till ett mörklagt rum på husets övervåning, som hon var för svag att lämna. Där stannade hon i 21 år, tills hon avled 1980.

1959 hamnar också Josef Fritzl i polisförhör för första gången. Enligt rapporten har han blottat sig för kvinnor i ett skogsområde i Amstetten.

Döms för våldtäkt

Kvinnovåldet eskalerar. 1967 pekas han ut som misstänkt i ett våldtäktsförsök, men fallet avskrivs. En månad senare bryter han sig in igenom ett fönster hos en 24-årig sköterska. Han håller en kniv mot hennes hals.

– Om du skriker så dödar jag dig, säger han.

Kvinnan skriker inte. I stället ligger hon skräckslagen medan Josef Fritzl våldtar henne. När polisen kommer till platsen hittar de hans handavtryck på platsen. Josef Fritzl döms till 18 månaders fängelse.

– Om du inte haft så god karaktär, hustru och fyra barn hade straffet blivit längre, säger domaren.

Josef Fritzl tillbringar mindre än ett år i fängelse. I en 130 sidor lång psykiatrisk rapport berättar han om hur tiden bakom galler får honom att börja fantisera om sin då knappt ett år gamla dotter, Elisabeth.

– Jag är född till att våldta, men höll tillbaks det under en relativt lång tid. Jag kunde ha gjort mycket värre saker än att låsa in min dotter, säger han i rapporten.

När han kommer ut väntar Rosemarie på honom. Till barnen har hon sagt att deras pappa arbetat utomlands. Till andra – att polisen grep fel person.

Besökte bordell

Misshandel blir återigen vardag på Ybbsstrasse 40. Men den här gången är det Josef Fritzls dotter, Elisabeth, som får ta smällarna.

– Hon var blond och söt, och hon fick mycket mer stryk än de andra syskonen. Jag kommenterade det en gång för Rosemarie, och då sa hon ”Det verkar som om han inte tycker om henne. Jag vet inte varför”, säger Rosemaries väninna, Elfrieda Hörer.

1970 börjar Josef Fritzl att besöka bordellen Villa Ostende i Linz. Han föredrar att ha sex med de prostituerade kvinnorna i bordellens källare.

– Jag hatade det. Den var mörk och otäck, men hans favoritställe, säger en 36-årig kvinna som flera gånger sålde sin kropp till Josef Fritzl.

Besöken på bordellen håller monstret inom honom i schack under sju år. Men 1977, när Elisabeth är elva år gammal, förgriper sig hennes pappa på henne för första gången. Året efter, när hon är tolv, ansöker Josef Fritzl om bygglov för källaren som senare blir Elisabeths fängelse – i 24 år.

Om detta vet dottern, än så länge, ingenting.

FAKTA

1935. Josef Fritzl föds den 9 april i Amstetten.

1955. Josef Fritzl utbildar sig till elektroingenjör.

1957. Vid 22 års ålder gifter han sig med Rosemarie, 17. Samma år föds dottern Ulrike. Sedan följer dottern Rosemarie 1960, och sonen Harald 1963.

1966. Paret får sitt fjärde barn; Elisabeth.

1967. Josef Fritzl döms till 18 månaders fängelse för att ha våldtagit en sjuksköterska under knivhot.

1969. När fängelsestraffet är avtjänat får Josef Fritzl jobb på en byggfirma i Amstetten.

1970. Josef Fritzl börjar besöka bordellen Villa Ostende. Han blir snabbt impopulär bland de prostituerade på grund av sina våldsamhet.

1971. Rosemarie föder tvillingar; Gabriele och Josef.

1972. Rosemaries och Josefs sista gemensamma barn, Doris, föds. Josef Fritzl förgriper sig på Elisabeth för första gången. Hon är elva år.

1978. Bygglovet för att gräva en bunker på Ybbsstrasse 40 beviljas.

1984. Den 28 augusti bedövar Josef Fritzl sin dotter med eter och fängslar henne i källaren. Ett 24 år långt helvete börjar.

ARTIKELN HANDLAR OM