Oljekatastrof i badparadiset

230 olja har läckt ut i havet vid Queenslands kust

1 av 5 | Foto: All over press
NYHETER

Drygt 230 olja andra kemikalier läckte ut över sex mil vita sandstränder vid Australiens nordöstra kust.

Ett tiotal populära badstränder är nu förklarade som katastrofområden.

Oljekatastrofen i Australien växer.

Nu har det visat sig att så mycket som 230 ton olja kan ha läckt ut från det Hongkong-flaggade fartyget the Pacific Adventurer – tio gånger mer än de första siffrorna.

Enligt myndigheterna kan det vara den värsta i oljekatastrofen hittills i södra Queensland.

Kan åtalas

Det var i onsdags i kraftig sjö efter cyklonen Hamish, som ett 30-tal containrar med ammoniumnitrat lossade från fartygets däck. I fallet slog containrarna sönder skrovet, innan de tog med sig 620 ton av kemikalien ner i djupet. Vad fartyget överhuvudtaget gjorde ute i det svåra vädret vet man ännu inte, ansvariga på skeppet kan riskera åtal, enligt timesonline.

Parallellt med oljeutsläppets påverkan på naturen befarar experter att ammoniumnitratet, som används i gödningsmedel, kan komma att påverka djurlivet i havet.

Pelikaner, delfiner och sköldpaddor

Värst drabbat är Moreton Island. Det är ett område med ett mycket rikt djurliv så som sköldpaddor, delfiner och pelikaner. Än så länge har några pelikaner, en sköldpadda och några fåglar hittats täckta av olja.

Environmental Protection Agency talesman Clive Cook säger till ABC Radio:

– Vad det här kan få för effekter på lång sikt återstår att se.

Ett hundratal människor jobbar just nu med att rensa upp på stränderna och med att försöka rädda djur och växter – ett arbete som kan ta många veckor, enligt The Austrailian.