Hon klöste i betongen

Fritzl visste att ingen kunde höra skriken

Josef Fritzl höll dotter Elisabeth inspärrad i källaren i 24 år. Skräckkällaren tog år att bygga – och var så väl isolerad att inte ett ljud läckte ut.
NYHETER

Han har lagt sista handen vid sitt verk.

Det har kostat Josef Fritzl, 73, både tid och pengar – nästan en miljon kronor – att bygga källarrummet där han ska fängsla sin dotter, Elisabeth, i 24 år.

Men nu är kaklet fogat, golvet lagt, sängen på plats och toaletten ansluten.

Året är 1984.

Han ser cellen som en nödvändighet.

Dottern som Josef Fritzl skrämt sedan födseln, misshandlat sedan barnsben, och förgripit sig på sedan hon var elva, börjar i hans ögon bli oregerlig. Hon har rymt två gånger, som 15- och 16-åring, men båda gångerna till sist tvingat sätta sig i passagerarsätet på sin fars Mercedes E-klass och åkt med hem till Ybbsstrasse 40.

– Ända sedan Elisabeth kom i puberteten slutade hon att göra vad hon blev tillsagd. Hon följde inte längre mina regler. Det måste ha varit runt 1981 eller 1982 som jag började bygga ett rum i min källare åt henne, säger Josef Fritzl.

Nu, vid 18 års ålder, har hans dotter till hans stora förtret dessutom skaffat pojkvän, jämngamle Andreas Kruzik.

– Hon var en underbar flicka. Jag föll för henne första gången jag såg henne, säger pojkvännen.

Paret kysstes och smektes. Men där tog det stopp.

– Vi låg aldrig med varandra. När jag försökte gå längre drog hon sig undan. Nu förstår jag varför, säger Andreas Kruzik.

Drogar henne

Ett test kvarstår. Josef Fritzl går ned i bunkern med sonens stereo och en skiva. Han spelar den på högsta volym och går ut på gräsmattan. Där inser han samma sak som Elisabeth dagarna efter, och poliserna – som gör ett akustiktest 24 år senare – skulle inse.

Det hörs ingenting.

Efter det skrider han till verket. Tisdagen den 28 augusti 1984 ber Josef Fritzl Elisabeth att ”hjälpa honom med en sak”. Hon går de elva stegen ner till källaren. Passerar sju dörrar, innan hon kommer till ett gapande hål, där fadern berättar att en åttonde dörr ska sättas på plats.

Den är tung. Över 300 kilo.

När dörren väl är fast i väggen finns det inte längre något som stoppar Josef Fritzl. Han håller en handduk indränkt med eter mot Elisabeths ansikte. Och hon somnar.

När Rosemarie kommer hem nöjer hon sig med förklaringen Josef Fritzl ger:

Elisabeth har försvunnit iväg med en sekt.

De första dagarna slår Elisabeth på väggarna och i taket. Försöker gräva i betongen tills naglarna och huden nöts bort. Blodet rinner längs med hennes armar när hon kämpar som värst för att bli fri.

Det ursprungliga källarfängelset är betydligt mindre än den trerummare som 2008 visas upp för världen. I början av sin fångenskap har Elisabeth Fritzl bara ett rum att röra sig på.

Med betong av högsta kvalitet.

– Jag skrek tills jag tappade rösten, men ingen hörde mig, säger hon.

Ond cirkel

Josef Fritzl verkar själv osäker på hur länge han egentligen hade tänkt låta dottern stanna i källaren.

– Efter kidnappningen hamnade jag i en ond cirkel, inte bara för Elisabeth, utan också för mig själv, som det inte fanns någon utväg ur. Jag undrade ofta om jag skulle släppa henne fri. Men jag kunde inte fatta ett beslut. Till slut var det helt enkelt för sent att släppa ut Elisabeth i världen, säger Josef Fritzl.

Elisabeth har berättat för polisen hur hennes fars övergrepp började när hon var elva år. Där går uppgifterna mellan far och dotter isär.

– Jag är inte den typen som skulle förgripa mig på unga barn. Det började långt senare, säger han.

”Begäret starkare”

Enligt Josef Fritzl våldtar han sin dotter för första gången året efter att hon fängslats.

– Mitt begär att ha sex med Elisabeth blev starkare med tiden. Vi hade sex första gången våren 1985. Då kunde jag inte kontrollera mig längre. Jag kom till ett stadium där jag någon gång på natten gick ner i källaren och lade henne på sängen och hade sex med henne. Det var en besatthet hos mig. Jag ville ha barn med Elisabeth, säger Josef Fritzl.

Det dröjer ytterligare fyra år innan han får sin vilja igenom på den punkten. 1988 blir Elisabeth gravid för första gången. Men tio veckor in i graviditeten får hon missfall. Strax efter blir hon med barn på nytt.

Elisabeth vädjar förgäves till sin pappa att hon ska få åka till sjukhus.

– Hon var naturligtvis orolig. Jag tog med medicinska handböcker till källaren för att hon skulle veta vad hon skulle göra när dagen kom. Och jag såg till att hon fick handdukar, desinfektionsmedel och blöjor, säger Josef Fritzl.

Föder sju barn

1989 kryper möglet längs med väggarna.

Råttorna springer på golvet.

Och ensam, utan någon hjälp ligger Elisabeth Fritzl i sin säng och föder det första av sju barn. Dottern Kerstin.

Barnet bor till en början i en papplåda. I motsats till många incestoffer så utvecklar Elisabeth starka band till dottern. Plötsligt, efter 1 500 ensamma dagar i en fönsterlös källare med bara sin våldtäktsman som sällskap, har hon någon annan vid sin sida.

Det dröjer inte länge innan hon är gravid på nytt, och ett år senare föds Stefan. Pappa/morfar Fritzl är nöjd med hur livet artar sig under jord.

– Jag blev förtjust i barnen. Det var trevligt för mig att ha en andra familj, med fru och några barn, nere i källaren också.

Våldtäkterna fortsätter i genomsnitt var tredje dag, och under de nio första åren i källaren – innan utbyggnaden är klar – tvingas barnen att vara i samma rum som sin mamma och morfar när övergreppen äger rum. Det finns ingen annanstans att ta vägen.

– Men jag var en bra pappa. Jag släckte ljuset så att de inte behövde se, säger Josef Fritzl.

Dör i hennes armar

Sonen Michael dör i hennes armar den 2 maj 1996, tre dagar efter att han fötts.

Hon har vädjat till sin far att han ska hjälpa den sjuka bebisen. Men det enda Josef Fritzl erbjuder är magnecyl, och Michaels liv kan inte räddas. Josef Fritzl tar med sig den nyfödde sonen och bränner hans kropp i husets värmepanna.

Michaels tvillingbror, Alexander, är också i dåligt skick. Efter 15 månader i källaren får han följa samma öde som två av hans systrar tidigare gjort. Lisa, född 1992, och Monika, född 1994, har båda fått komma upp ur källaren, och bor nu hos Rosemarie och Josef Fritzl, under den falska förevändningen att Elisabeth övergett dem vid parets dörr.

Men när Felix föds, 2002, inser Josef Fritzl att Rosemarie har händerna fulla. Barnet får stanna med Elisabeth, och syskonen Kerstin och Stefan, i källaren.

Elisabeth sätter upp en leksakselefant på badrumsskåpet, en målad gul sol som ersätter den som barnen aldrig fick se på väggen, och en bläckfisk vid badkarskanten. Hon försöker skapa ett liv för sin familj i källaren.

– Elisabeth förblev stark. Hon gav mig nästan inga problem. Hon klagade aldrig, inte ens när hennes tänder långsamt ruttnade och föll ur munnen, och hon led av outhärdliga smärtor. Hon förblev stark för barnens skull, men barnen – jag såg att de blev svagare och svagare, säger Josef Fritzl.

Fick krampanfall

Kerstin insjuknar i början av april 2008.

Krampanfallen, som hon haft sedan födseln, blir allt värre. Stefan och Elisabeth försöker lindra hennes anfall genom att stoppa en träbit som är invirad i tyg mellan hennes käkar. Det hjälper inte. Torsdagen den 17 april är hon medvetslös.

– Hon måste få komma till sjukhuset. Annars kan hon dö, säger Elisabeth till sin far.

För en gångs skull gör Josef Fritzl som sin dotter säger. På lördagsmorgonen andas 19-åriga Kerstin för första gången frisk luft, när hon passerar genom de åtta dörrarna och kommer upp ur källaren. Hon förs i ambulans till sjukhuset och hamnar omedelbart på intensivvårdsavdelningen.

– Hon svävade mellan liv och död, säger doktor Albert Reiter, chef för intensivvårdsavdelningen.

Josef Fritzl har inte väntat sig att sjukhuset skulle ställa till med så mycket besvär över den unga kvinnan, vars njurar och lever sviktar. Redan samma kväll efterlyser de Elisabeth.

På måndagen knackar polisen på dörren till Ybbsstrasse 40. Eftersom mamman inte gett sig tillkänna vill de ta DNA-prov av alla i familjen, för att hitta en eventuell pappa som kan vara till hjälp. Alla lämnar DNA – utom Josef Fritzl.

– Han sa att han inte hade tid, vilket naturligtvis gjorde oss misstänksamma, säger polisen Franz Polzer, som leder utredningen.

Träder fram

Den 21 april träder doktor Albert Reiter fram och vädjar direkt till mamman att höra av sig.

– Det är bara Kerstins mor som kan hjälpa oss nu, säger han i österrikisk tv.

En av de som ser hans vädjan på nyheterna är Elisabeth Fritzl.

Det som händer de närmaste dagarna är oklart.

Kanske ger hennes vädjan till sin far resultat.

Kanske inser han att spelet är förlorat.

Kanske tror han att Elisabeth och de andra barnen i källaren aldrig kommer att ange honom.

Men den 25 april 2008, 8 642 dagar efter att hon låstes in, släpps Elisabeth och hennes två återstående barn ut ur källaren. Josef Fritzl ringer sjukhuset för att berätta att modern mirakulöst har återvänt från sekten, och ska hälsa på sitt barn. När Josef och Elisabeth Fritzl anländer till sjukhuset den 26 april väntar polisen på dem.

Hon sitter i ett förhörsrum på polisstationen i Amstetten. Elisabeth Fritzl vill först inte tala.

Timmarna går, och när klockan passerar 22 börjar några av poliserna ge upp.

– Hon blev upplyst om att om hon inte berättade hur det förhöll sig skulle hon kunna bli anklagad för grov vanvård av barn – och få ett mycket långt fängelsestraff, säger Franz Polzer.

Elisabeth tittar på polisen.

– Jag har mycket att berätta, men kan ni lova mig en sak? Kan ni lova mig att jag aldrig, aldrig mer behöver träffa honom? Det är inte alls som ni tror, säger hon.

När polisen ger henne sitt löfte börjar hon prata:

– Jag kidnappades av min far när jag var arton år gammal och har blivit våldtagen av honom i 24 år. Jag vet inte varför, men min far valde mig för sin egen del...

När hon tystnar står klockan i förhörsrummet på 00.15. Det har gått två timmar, och Elisabeth Fritzl har pratat oavbrutet.

Polisen som antecknat har fyllt åtta A4-ark med detaljer.

– Det ger mig fortfarande rysningar att tänka på det där samtalet, säger Franz Polzer.

”Hon är vacker”

Josef Fritzl grips. Källaren upptäcks, och DNA-resultatet kommer; Josef Fritzl är far och morfar till Elisabeths barn. Alla sex barnen flyttas från Ybbsstrasse och återförenas med sin mamma på en psykiatrisk klinik i Amstetten.

– Mycket som har sagts är inte sant. Att Elisabeth skulle se gammal ut, att hennes barn inte kan prata ordentligt. Elisabeth är en väldigt vacker och normal kvinna. Hon gav sina barn lektioner i grammatik, språk och matematik. De pratar tyska som vem som helst, och är väluppfostrade, säger hennes advokat, Christoph Herbst.

3 000 våldtäkter

I morgon, 10 månader och 17 dagar efter avslöjandet, åtalas Josef Fritzl för över 3 000 våldtäkter, incest, slaveri, olaga hot samt mord på sin son Michael.

Elisabeth, som fortfarande går i daglig terapi, lever på hemlig ort i Österrike med sina sex barn.

– Det är ingen överdrift när jag säger att Elisabeth är den starkaste kvinna jag någonsin har träffat. Jag anser inte att det strider mot förnuftet att säga att hon har övermänskliga krafter, säger läkaren Albert Reiter.

Detta har hänt:

1966 Josef och Rosemarie Fritzls dotter, Elisabeth, föds den 8 april.

1977 Josef Fritzl våldtar sin 11-åriga dotter, Elisabeth.

1984 Den 28 augusti spärrar Josef Fritzl in 18-åriga Elisabeth i husets källare.

1984 Elisabeth tvingas skriva ett brev där hon ber sina föräldrar att sluta leta efter henne.

1986 I november får Elisabeth Fritzl missfall, tio veckor in i en graviditet.

1989 Elisabeth föder sin första dotter – Kerstin föds.

1990 Drygt ett år senare föder hon sonen Stefan.

1992 Elisabeth får sitt tredje barn, Lisa.

1993 I maj lämnas Lisa i en papp­kartong utanför Rosemaries och Josefs hus. I ett brev står att barnet är Elisabeths. Hon ber sina föräldrar att ta hand om det.

1994 Monika föds. I december lämnas hon utanför Fritzls dörr. Telefonen ringer, och Rosemarie hör Elisabeths inspelade röst. Hon rapporterar detta till polisen och säger att det är märkligt att dottern kan familjens nya – hemliga – telefonnummer.

1996 I april föder Elisabeth tvillingar. Den ene, Michael, dör och bränns i en ugn av Josef Fritzl. Alexander överlever.

1997 Efter 15 månader i källaren lämnas även Alexander utanför Rosemaries dörr.

2002 Felix föds i december. Josef Fritzl låter honom stanna i källaren, då han anser att Rosemarie är för gammal för att ta hand om ännu ett barn.

2008 Den 19 april hamnar Kerstin, 19, på sjukhus. Polisen efterlyser Elisabeth för att få hennes hjälp med dotterns sjukdom.

2008 Den 25 april friges Elisabeth, 42, Stefan, 18, och Felix, 5. Josef Fritzl säger till hustrun att dottern valt att komma hem. Under ett besök hos Kerstin på sjukhuset dagen efter hämtas Elisabeth av polis, och berättar om de 24 åren.

2008 Josef Fritzl grips den 27 april. Alla barn tas om hand och Elisabeth får psykologhjälp.

2009 Rättegången inleds 16 mars. Josef Fritzl åtalas för mord och över 3 000 våldtäkter, incest, slaveri, olaga hot och frihetsberövande.

Lördagen den 19 april 2008 hamnar Kerstin Fritzl, 19, på sjukhus. Myndigheterna efterlyser hennes mamma för att få hjälp med diagnos.

En vecka senare hittas modern, Elisabeth, 42.

Hon berättar att hon tillbringat 24 år inlåst i sin pappas källare. Att hon fött sju barn. Att hon blivit våldtagen över 3 000 gånger. Att dotterns svåra sjukdom är anledningen till att hon fått komma upp ur sitt fängelse.

Josef Fritzl grips och DNA bevisar: Han är både far och morfar till Elisabeths barn.

Hur kunde det hända?

Aftonbladet berättar om en son, en make, en far, en morfar, ett monster.