Discovery har slutligen lyft

Foto: AP
NYHETER

Discovery lyfte problemfritt sent på söndagskvällen, svensk tid, efter månader av försening.

Nasa valde att trotsa alla risker och lät den gamla rymdfärjan skjutas iväg.

Uppskjutningen har stoppats flera gånger – senast på grund av en läcka.

Discovery med de sju besättningsmännen sköts iväg 00.43 svensk tid från Kennedy Space Center i Florida.

Den amerikanska rymdskytteln ska transportera en japansk astronaut samt solpaneler till den internationella rymdstationen, ISS.

Uppdraget är att slutföra installationen av den fjärde och sista solpanelen på ISS.

Om två dagar beräknas Discovery nå rymdstationen.

Avfärd sköts upp

Ursprungligen var det meningen att Discovery skulle inleda sin färd mot rymdstationen i mitten av februari men avfärden har stoppats upprepade gånger.

I onsdags, timmar innan rymdskytteln Discovery skulle lyfta, avbröts nedräkningen då man upptäckte ett läckage i en bränsletank – ett fel som skulle kunna innebära att farkosten exploderade vid start.

Problemet åtgärdades och besättningen kunde åter göra sig redo för avfärd.

"Potentiell risk"

– Det finns en potentiell risk att det börjar läcka igen. Men vi har gjort allt vi kan. Visst, vi hade gärna hittat orsaken till problemet, för då hade man känt sig tryggare, men jag kommer ändå att sova gott i natt, sa Mike Moses, chef över rymdexpeditionen innan avfärd till AP.

NASA hade till på tisdag på sig att få upp rymdfärjan. Annars hade de behövt vänta till april på grund av att ett ryskt team skjuter upp en färja den 26 mars.

Rymdfärjan börjar bli gammal

Rymdfärjan Discovery börjar bli gammal, den gjorde sin första färd den 30 augusti 1984, och för varje uppskjutning ökar riskerna för olyckor.

Redan nu löper 1 av 80 uppskjutningar risken att misslyckas.

– Om vi fortsätter skjuta upp, låt säga, två gånger per år till i ytterligare fem år, kommer risken att förlora ytterligare en besättning att öka till 12 procent, säger Michael Griffin, NASA:s förra chef.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang ska enligt planerna resa till ISS med Discovery den 6 augusti. Det är samma färja som tog honom till rymden i december 2006 då han blev historisk som den första svensken i rymden.

FAKTA

Rymdkatastrofer

• Rymdskytteln Challenger var på väg på sitt tionde uppdrag då den brann upp under uppskjutningen den 28 januari 1986. Sju astronuater dog.

• Den 1 februari 2003, vid slutet av sitt 28:e uppdrag, brann Columbia upp under återinträde i jordens atmosfär. Även då dog sju personer.

ARTIKELN HANDLAR OM