Nätläsarnas förtroende för Scan minskar

Scan: "Vi förstår att konsumenterna reagerar"

NYHETER

Efter nyheten om att grisar skållats levande är läsarnas budskap är tydligt: Vi litar inte längre på Scan.

– Vi förstår att konsumenten reagerar men det är tråkigt om det här minskar förtroendet, säger Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan.

På aftonbladet.se hade vid lunchtid hade nära 23 000 läsare svarat på frågan: Har du förtroende för Scan?

71 procent säger nej – avslöjandet om att grisar kokades levande på slakterier har väckt stora diskussioner.

"Jag vill bara gråta... Jag har också jobbat på Scan, men på styck/packningsavdelningen. Jag undrade alltid hur det gick till några lokaler bort på slakten där köttet kom ifrån.... nu vet jag. Aldrig mer Scan - in fact, jag tror jag ska göra slag i saken och bli vegetarian igen", skriver en läsare som får medhåll av flera andra:

"Det hjälper nog inte att bara bojkotta Scan. Jag kan inte tänka mig att detta är något som bara händer där. Jag skippar kött helt och hållet från och med nu".

Stress och krav

En annan läsare skriver: "Tror ni verkligen att detta bara skulle gälla Scan?! Det är väl precis likadant på de flesta slakterier - stress och krav på hög produktivitet framkallare misstag."

Nu svarar Scan på kritiken.

– Alla former av avvikelser en avvikelse för mycket. Vi jobbar mot en nolltolerans och vi vidtog åtgärder direkt efter att detta uppdagats, säger Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan.

Vad har gjorts?

– Man anmäler till myndigheter, sedan kartlägger man exakt vad som hänt. Vi införde sedan ett åtgärdsprogram som innebär fler kontroller och extra personal. I Kristianstad har vi infört en teknisk kontroll, en slags spärr, som gör att man inte kan undvika en station i processen. I de här fallen handlade det om att själva avblodningssteget missats.

Hur allvarligt är det här?

– Vi förstår att konsumenten reagerar, det inträffade är jätteallvarligt. Men det kan vara viktigt att framhålla att vi har konstaterat att de två grisarna i Kristianstad var djupt bedövade när det inträffade.

Hur vet ni det?

– Vi vet exakt hur mycket bedövningsmedel som använts. Vi har haft utomstående veterinärer som konstaterat att djuren var djupt nedsövda.

Är detta ett allmänt problem eller handlar det om enskilda misstag?

– Det handlar om enskilda misstag som vi tar allvarligt på. När det gäller svensk köttproduktion är Scan det mest säkra man kan köpa i dag.

70 procent av aftonbladet.se:s läsare säger att de inte har förtroende för er. Hur ser ni på det?

– Som sagt så förstår vi att konsumenterna reagerar. Men samtidigt är det viktigt att framhålla att när det gäller det svenska köttet så har vi världens tuffaste djuromsorg och lagstiftning och det sker väldigt få avvikelser. Det är ett misslyckande men det är tråkigt om konsumenter reagerar på det viset.