Nioåringar misstänkta för sexbrott

"Våldtog klasskompis"

NYHETER

Två nioåriga pojkar misstänks för att ha förgripit sig på en klasskamrat sexuellt. Nu inleder överåklagaren en förundersökning – det sker endast i sällsynta fall när de misstänkta är så unga.

Under ett års tid ska pojken ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av två klasskamrater. Övergreppen var många och skedde både på och utanför skolan. Övergreppen upphörde först i augusti 2008 när pojkarna var åtta år, uppger DN.

Lades ner först

Pojkens pappa anmälde till skolans rektor när han fick veta om övergreppen, i januari i år. Rektorn återkom då och sa att socialtjänsten hade pratat med de två utpekade barnens vårdnadshavare.

Ett av barnen går redan i ett åtgärdsprogram.

Men eftersom barnen är yngre än tolv år valde vice chefsåklagaren Mats Svensson i Malmö att inte inleda någon utredning. Enligt bestämmelserna om unga lagöverträdare krävs det nämligen ”synnerliga skäl” för det.

"Allvarligaste brotten"

Pappan drev dock frågan vidare och lät fallet överprövas hos överåklagare Peter Hertting. Överåklagaren har nu beslutat att en utredning ska inledas.

”Våldtäkt mot barn tillhör de allvarligaste och mest integritetskränkande brotten i brottsbalken med ett straffminimum om två års fängelse”, skriver Peter Hertting.

Han menar att alla inblandade måste förhöras för att man ska få veta vad som hänt.

Framställs som lögnare

Peter Hertig har också beslutat om en förundersökning om tjänstefel. Han anser att skolan inte agerat tillräckligt när de bara kallade pappan och skolpersonal till ett möte.

Även pappan yrkar på tjänstefel, fast av andra skäl. På skolans hemsida har man valt att inte lita på pojkens berättelse.

Man kallade händelsen för ”rykten” om övergrepp/våldtäkt och fortsatte skriva att ”utifrån den utredning som gjorts är det vår bedömning att uppgifterna i anmälan inte stämmer”.

Överåklagaren menar att det kan röra sig om förtal, eftersom pojken framstår som en lögnare i texten och att han därmed riskerar utsättas för andras missaktning.