Högtrycket drar in i kväll

Mona Sahlin möter Fredrik Reinfeldt i tv-sänd duell

Foto: LASSE ALLARD
HAR SITT PÅ DET TORRA Konkurrensen är stenhård inför kvällens debatt mellan S-ledaren och statsministern. Barometern visar fint väder för båda men Fredrik Reinfeldts högtryck blir snäppet bättre än Mona Sahlins.
NYHETER

Barometern visar fint väder för både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

I kväll möts de i en tv-sänd duell.

Vem vinner? Konkurrensen är mördande.

För väljarna kan valet nästa år te sig avlägset. Men i partihögkvarteren är det redan högtryck.

För att ytterligare öka trycket möter statsminister Fredrik Reinfeldt (M) utmanaren Mona Sahlin i en tv-sänd duell ikväll.

Datumet är välvalt. I dag är det exakt 2,5 år sedan förra valet – och 1,5 år och två dagar till nästa. Dessutom är det precis två år sedan Mona Sahlin valdes till S-ledare.

Det kommer att handla om vem som är bäst på att sköta ekonomin och jobben. Vem som har mest fel. Och vem som leder det bästa, mest samspelta laget.

Mona Sahlin har opinions siffrorna på sin sida. Men efter den första turbulensen, då flera ministrar tvingades gå efter bara några dagar, har Fredrik Reinfeldt inte gjort några allvarliga missar.

FAKTA

Sahlin mot Reinfeldt

OPINIONEN

De rödgröna leder fortfarande med 3,3 procent över Alliansen enligt Sifos senaste väljarbarometer. Och Kristdemokraterna ligger under den avgörande 4-procentsspärren. Sahlin leder klart här.

Sahlin vinner första grenen.

FÖRTROENDE

Svenska folkets förtroende för Reinfeldt är betydligt högre än för Sahlin. 54 procent har stort eller mycket stort förtroende för statsministern enligt Aftonbladet/Sifo. 36 för oppositionsledaren.

Reinfeldt tar nästa och kommer ifatt.

SLAGFÄRDIGHET

Punchlines som fastnar i huvudet har varit ett av Sahlins adelsmärken.

Slagfärdiga Sahlin drar ifrån igen.

RETORIK

Båda har förmågan att lägga fram sin sak – men också att vara lite tröttsamma. Sahlin tjatar om att allt regeringen gör är fel, Reinfeldt ältar att den förra regeringen gjorde allting fel. Oavgjort, alltså.

Oavgjort lopp.

FOLKLIGHET

Ingen av dem lever ett vanligt liv. Men förorts-Mona verkar folkligare än förorts-Fredrik.

Sahlin stiger lite till.

ERFARENHET

Två av Sveriges mest erfarna politiker. Reinfeldt har suttit i riksdagen sedan 1991 och är statsminister sedan flera år. Sahlin har varit riksdagsledamot i 21 år, minister i 10.

Oavgjort igen.

KROPPSSPRÅK

Inte en gren där någon av dem är särskilt framstående. Men teateramatören Reinfeldt är något livligare på debattgolvet än Sahlin som gärna står still och sällan gestikulerar.

Reinfeldt vinner den här ronden.

KUNNIGHET

Fredrik Reinfeldt är sjukt påläst, nästan som en bilaga till Statistisk årsbok. Det gör att han oftast uppträder lugnt och säkert. Sahlin har en enklare uppgift, hon kan koncentrera sig på att Reinfeldt alltid har fel – oavsett vad han gör.

Och efter nästa är han åter ifatt ...

LEDARSKAP

I den här grenen har statsministern ett försprång, det ingår i ämbetet. Och hittills har Reinfeldt skött sig väl, framför allt genom att uppträda lugnt, utan synlig nervositet. Dess utom har han hållit ihop sin fyrpartikoalition. Sahlin ifrågasätts internt och hade svårt att få ihop laget.

... för att till sist gå om på upploppet.

ARTIKELN HANDLAR OM