Brand på scenen i Kungsträdgården

Foto: JANNE ÅKESSON
NYHETER

Den stora scenen i Kungsträdgården i Stockholm är svårt skadad efter en kraftig eldsvåda. Enligt vittnen föregicks utbrottet av en explosion.

– De ska också ha sett någon springa därifrån, säger stationsbefälet Johan Hallberg vid Norrmalms polisstation till TT natten till tisdagen.

– Men jag har faktiskt ingen aning om varför någon skulle vilja ge sig på scenen, har inte hört talas om något hot eller kontroversiellt om den, säger Hallberg.

Han säger att det finns flera övervakningskameror i närheten, som förhoppningsvis kan lämna svar på frågor om eldsvådan.

De två träbyggnaderna på scenen är nu förstörda. Samtidigt är en scen en trappa ner under stora scenens golv vattenskadad.

Först efter över tre timmars arbete kunde brandpersonalen lämna Kungsträdgården och överlåta åt ett vaktbolag att hålla koll på brandplatsen. Ingen misstänkt är gripen.

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter midnatt och en stund efter klockan tre var elden släckt. Tjugotalet brandmän från tre stationer deltog i släckningsarbete och polisen hade som mest nio patruller på platsen.

– Vi inriktade oss på att begränsa elden och rädda scenens tak, sade Håkan Dahlbäck vid Stockholms räddningscentral.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand men utesluter inte att branden ändå kan bero på ett tekniskt fel.

Området runt Kungsträdgården, mellan Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan och Operan, spärrades av. Vad som utlöst eldsvådan utreder polisens tekniker under tisdagen.