Grekiskt fraktfartyg kapat av pirater

NYHETER

Ytterligare 24 personer har tagits tillfånga av piraterna som härjar utanför Somalias kust.

Det grekiska fartyget Titan, med 24 personer ombord, kapades på torsdagskvällen, rapporterar grekiska myndigheter.

Tre av de 24 personerna som ska finnas ombord på fraktfartyget Titan är greker, enligt grekiska myndigheter. Fartyget, som var påväg från Svarta havet till Korea lastat med metall, invaderades av piraterna i Aden-gulfen utanför Somalias kust, skriver AP.

Fick 30 miljoner dollar 2008

Fartyget är bara ett i mängden som kapats av de somaliska piraterna som härjar utanför landets kust, trots att leden bevakas av flera krigsskepp för att säkra handelsfartygens väg genom gulfen. Senast förra månaden kapades ett annat grekiskt fartyg i samma område – då med 22 personer ombord.

Förra året krävde och fick somaliska pirater dryga 30 miljoner dollar (dryga 246 miljoner svenska kronor), enligt AP.

Om piraterna som kapat Titan krävt någon lösesumma är oklart.

FAKTA

Piratverksamheten i siffror

Enligt IMF som registrerar piratattacker ägnar sig cirka 1 200 somalier åt piratverksamhet. De är organiserade i minst sex större grupper.

Den genomsnittliga lösesumman för ett skepp har stigit den senaste tiden från cirka 10 000 dollar till en miljon dollar.

Sedan riskerna i området ökat överväger allt fler redare att helt undvika vägen genom Suezkanalen, där normalt 7,5 procent av världshandeln passerar.

Piratverksamheten har fått rederiernas kostnader att öka. Ett brittiskt företag räknar med att hotet kostar branschen 400 miljoner dollar bara i år.

(TT)