Kan få sitta i vanligt fängelse

Josef Fritzl får inte plats på specialanstalt

NYHETER

Om några veckor måste Josef Fritzl lämna häktet i S:t Pölten. Men specialfängelset Wien-Mittersteig är redan fullbelagt.

Därför kan han hamna i ett vanligt fängelse, men på en specialavdelning.

Foto: REUTERS
Josef Fritzl visar upp sitt ansikte för världen i rättegångspausen.

Fritzl får ej plats i specialanstalt.

Det sade Peter Prechtl vid den österrikiska kriminalvården på fredagen till landets nyhetsbyrå APA.

– På grund av platsbristen måste vi redan nu förlägga abnorma men tillräkneliga fångar i de stora fängelser, där det finns specialavdelningar för sådana fall, förklarade Prechtl.

Eftersom det alltså redan finns så många liknande fall kan enligt APA tre fängelser komma i fråga för Fritzl; i Stein, Garstein eller Karlau. Vilket det blir avgörs under de kommande veckorna.

Självmordsrisk

Under tiden har åtgärderna för att hindra den morddömde från att begå självmord blivit mer finmaskiga. Det säger chefen för häktet i S:t Pölten, där Josef Fritzl nu suttit i elva månader.

Den psykiater som vårdar honom i häktet i S:t Pölten fanns med när domen avkunnades för att avläsa hans reaktioner och hade därefter ett samtal med honom. Rättspsykiatern Adelheid Kastner, som utrett Josef Fritzl, sade på fredagen att hon bedömer att det finns risk att Fritzl vill ta sitt eget liv.

Lättat Amstetten

Åklagaren i fallet Fritzl, Christiane Burkheiser, ville efter domen inte uttala sig i termer av glädje. Men bortsett från tragiken i hela historien kan den blott 33-åriga juristen förmodligen nu se ljust på sina karriärmöjligheter.

Det fanns jurister som förra året, och också inför förhandlingarna, ifrågasatte det kloka i att överlåta förundersökning och plädering åt en grön och oerfaren åklagare, som avlade sin sista juristexamen 2007.

Äkta glädje finns däremot i Amstetten, där Josef Fritzls hus fortfarande är avspärrat och larmat av polisen.

– Ett mörkt kapitel i vår stads historia har äntligen avslutats, sade borgmästaren Herbert Katzengruber sedan domen fallit.