32-åring planerade spränga Bandidos ledare

NYHETER

En ledare för ett kriminellt gäng planerade att spränga konkurrenten Mehdi Sayyed, utpekad som ledare för Bandidos.

På fredagen åtalades mannen i Göteborgs tingsrätt för förberedelse till mord.

Den 32-årige mannen hör enligt åtalet till ledarna för Asir, en kriminell organisation som bildats på svenska anstalter.

I november 2007 ska mannen ha beslutat sig för att röja Mehdi Sayyed ur vägen. Han reste då till Zagreb där han beställde två sprängladdningar.

Efter ha återvänt till Sverige lejde han en kurir som skulle transportera väskan med laddningarna på en buss till Göteborg. Men bussen besiktigades i den slovenska gränskontrollen och spränganordningarna upptäcktes.

Kort tid därefter häktades den nu åtalade 32-åringen i sin frånvaro. Sedan januari 2008 sitter han häktad.

Planerade ytterligare mord

De båda sprängladdningarna skulle ha monterats på en metallyta och kunde fjärrstyras. Enligt åtalet var sprängverkan hos var och en av dem kraftig nog att döda människor inne i en personbil.

Mehdi Sayyed dömdes nyligen till nio års fängelse för anstiftan till mordförsök. Förutom honom ska 32-åringen ha planerat att spränga ytterligare en man, utpekad som ledare för en annan rivaliserande liga.

Den 32-årige mannen åtalas nu för förberedelse till mord. Som alternativ yrkar åklagaren på allmänfarlig ödeläggelse. Båda brotten är grova.