Tibetanska munkar stormade polisen

Närmare 100 munkar hålls av polisen

NYHETER

Närmare 100 tibetanska munkar hålls av polisen i staden Rabgya i nordvästra Kina sedan en upprörd folkmassa stormat en polisstation, rapporterade statliga kinesiska medier på söndagen.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina hade polisen gripit sex deltagare i attacken medan 89 andra själva överlämnat sig till polisen. ”Alla utom två av de 95 var munkar från klostret i Rabgya”, skrev byrån.

Hur många människor som varit inblandade i kravallerna var oklart. Nya Kina talade först om ”över 100” och senare om ”åtskilliga hundra”. Poliser och statstjänstemän angreps i stormningen och några av dem fick också lindriga skador.

Rabgya ligger i länet Golog i den bergiga provinsen Qinghai som gränsar till Tibet och domineras av tibetaner. Inga kommentarer förelåg omedelbart från lokala polisstationer i området, och en uppringd polis i Rabgya vägrade att säga något om vad som hade hänt.

Munk på flykt

Nya Kina uppgav också att folkmassan hade ”förletts av rykten” om en man, Zhaxi Sangwu, som sades ha tagits in till förhör av polisen för att ha förespråkat tibetansk självständighet – och sedan ska ha försvunnit i lördags sedan han lyckas fly från polisstationen. Mannen, enligt vittnen en munk, uppgavs ha simmat över Gula floden och fortfarande vara på fri fot.

Men en kvinna i Rabgya, som inte vågade framträda vid namn, gav en annan version:

– Jag hörde att munkar och andra människor samlades framför polisstationen sedan munken begått självmord genom att kasta sig i floden, sade hon. Hon tillade att det var stora militärstyrkor ute i staden efter oroligheterna.

Panchen lama manar

– Varken i går eller i dag har jag varit utomhus. Folk säger att det är bäst att hålla sig inne, sade kvinnan.

Tibetaner uppmärksammar dessa dagar att det är 50 år sedan det stora upproret i Tibet slogs ned av Kina. Förra våren utbröt kravaller i Tibets huvudstad Lhasa. Officiellt dödades då 19 personer, men exiltibetanska grupper talar om över 200 döda.

Den man som av Kina utsetts till Tibets näst högste andlige ledare Panchen lama, Gyaincain Norbu, manar i måndagens nummer av kommunistpartiets organ Folkets Dagblad tibetanerna att stödja regeringen i Peking.

– Alla munkar och nunnor bör stödja patriotism, lyda lagar och förordningar och noggrant studera buddhismens kärna, förklarar han.

TT