Skräpinfo från barndomen bra lösen

Så skapar du ett säkert lösenord

NYHETER

Ska man ta barnens namn, favoritplattan eller ett recept?

Jakten på nya lösenord pågår ständigt så här i dataåldern – men den är ack så nödvändig, enligt experter.

Foto: casper hedberg
Hm, vad ska man egentligen välja för lösen?

– Det gäller att hitta ett system för att skapa relativt komplicerade lösenord som man ändå kan minnas, konstaterar Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på IT-säkerhetsbolaget High Performance Systems.

– Jag brukar tipsa om att utnyttja den skräpinformation man ändå har i minnet, till exempel det som ligger kvar från barndomen.

Inte samma överallt

Sådan information kan vara adressen till mormors landställe, din gymnasiebästis telefonnummer eller namnet på familjens första hund. Sedan kombinerar man dessa på olika sätt, ungefär som när man kuperar en kortlek.

Att göra det lätt för sig genom att välja ett namn eller ett ord och kanske lägga till en siffra – eller att köra samma lösenord överallt – är inte att rekommendera, enligt von Braun. De professionella hackarna har nämligen program som kan köra i princip hela ordlistor i kombination med siffror och koppla dem till ditt användarnamn. Syftet är att stjäla din webb-identitet och helst ditt kontokortsnummer så att de kan handla i ditt namn.

– Och vissa bedragare ägnar sig åt utpressning när de kommit över känslig information, säger han och lägger till att det gäller att byta lösenord ofta – i synnerhet om man brukar sitta på kafé eller bibliotek och surfa.

FAKTA

Säkert lösenord

Ett bra lösenord bör vara minst åtta tecken långt. Det ska helst innehålla både siffror och konstiga tecken och gärna ha en stor bokstav här och där.

Ett tips är att använda gammal information från barndomen. Ett annat att hitta på en fras i stället för ett lösenord. Ta sedan den första bokstaven i varje ord i frasen och krydda det med siffror och tecken. Till exempel ”pelles röda Bil med fyra hjul Rockar hela natten!” som kan bli prBm4hRhn!

Dåliga lösenord är sådana som man lätt kan gissa, som ett namn, ett bilmärke, en kändis eller ett djur. (TT)

TT