Här är årets Kenneth

Foto: ralf bergman
stolta kennethar I går firades Kennethdagen. Nu finns tolv klubbar i hela landet och 1 200 medlemmar. Titeln ”Årets Kenneth” gick till Kenneth Bajas, 51, från Norrtälje som visaade civilkurage när hans mack utsattes för ett väpnat rån.
NYHETER

Håll er borta, Lennart och Bertil.

I det här järngänget är bara Kenneth välkommen.

– Vi har all anledning att ha en egen klubb, säger Kenneth Selvehed, ordförande i Kennethklubben.

Du ska vara ovanligt kreativ, ha en ständig glimt i ögat – och heta Kenneth, förstås. Vips, så har du ett brödraskap som backar dig i allt.

”En Kenneth hava alltid omtanke om Kenneth”, som det står i klubbens egen etikettbibel.

Flera klubbar

– Kenneth fick en dag i almanackan 1993. Vi var en klunga med klipska Kennethar som ville göra något med det, säger Kenneth Selvehed, ordförande i Kennethklubben.

Nu har sammanslutningen vuxit sig 1 200 medlemmar stark. Tolv klubbar finns runt om i landet. Och Kennethdagen i dag är förstås den stora högtidsdagen.

Firade i natt

– Vi hissar flaggan, dricker Kennethdrinkar och käkar Kennethbakelser, berättar Kenneth Selvehed.

I natt firades dagen in med pompa och ståt. När Aftonbladet ringer är festligheterna i gång för fullt. Kenneth Selvehed passar på att klämma i med den traditionella Kennethsången.

”Välkommen Kenneth, tack ska du ha. Att heta Kenneth, det är bra!”

– Vi brister ofta ut i sång, förklarar han.

Stämningen är minst sagt på topp hos våra Kennethar. Och självförtroendet verkar inte direkt svacka det heller.

”Vi slipper kris”

– Heter man Kenneth är man mer kreativ, och har fler glimtar i ögonen än andra. Med en Kenneth i ledande position i samhället slipper vi finanskris, säger Kenneth Selvehed.

FAKTA

Årets Kenneth: Det är kul att bli uppskattad

– Det känns väldigt roligt. Jag visste ingenting innan, så jag blev riktigt överraskad.

När Preemmacken i Norrtälje utsattes för väpnat rån i maj 2008, grep ägaren Kenneth Bajas in. Genom att fäktas med en sopborste lyckades han få bort halsduken som rånaren maskerade sig med. Rånarens ansikte fastnade på övervakningsvideon.

– Det var inte en så stor grej tycker jag, men det är kul att bli uppskattad. Jag tycker att jag var värd priset, säger Kenneth Bajas – som numera har stol nummer 78 i Kennethklubben.

– Det är en speciell känsla att få vara hedersmedlem, säger han.