Så mycket får du för din lägenhet

NYHETER

Dags att köpa bostad?

Experterna råder dig att ha is i magen – priserna ska sjunka ännu mer.

– Botten är inte nådd, säger Stellan Lundström, fastighetsekonom.

Utbudet av mindre lägenheter är relativt stort just nu och det håller ned priserna.

En etta på Södermalm är 4 000 kronor billigare i år än förra året – och ettorna i söderorts närförorter har gått ner i pris med tolv procent.

Mindre budgivning

– Utbudet är större på mindre lägenheter nu. Med färre människor på visningarna ökar inte budgivningen, säger Jonas Lindell, vice vd på Notar fastighetsbyrå.

Östermalm, Södermalm och Kungsholmen är några områden där priserna sjunkit.

Per Isacson, mäklare vid Fastighetsmäklarna Stockholm, förklarar att nedgången alltid börjar kraftfullast i Stockholms innerstad.

– Vid högkonjunkturen förra året ökade priset mest i innerstaden, så när lägenheter nu gått ner i pris syns det mest där, säger han.

Faller till hösten

Spekulationerna kring de framtida bostadspriserna går isär.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, tror att priserna kommer att fortsätta vara nedtryckta något år till. Han säger att de kan stiga något närmsta månaderna – men uppmanar köpsugna spekulanter att ha is i magen över våren.

– Till hösten 2009 kommer priserna att falla ytterligare, säger han.

Jonas Lindell, vice vd på Notar fastighetsbyrå, tror däremot att priserna kommer att stiga stadigt.

– Vad som händer senare är svårt att säga. Men det är relativt bra på marknaden nu. Priserna har ju börjat gå upp efter nyår, säger han.

FAKTA

Experterna: Det blir billigare!

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi:

–JA. Botten är inte nådd än. Visst kan priserna stiga under våren, men framåt hösten 2009 och under 2010 ser det ut som priserna sjunker igen. Om varsel och arbetslöshet fortsätter kommer priserna att falla ytterligare.

Anders Ejermark, fastighetsvärderare:

–JA, priserna kommer att fortsätta sjunka. Så fort räntorna rör sig det minsta uppåt kommer priserna att bli ännu lägre, det är väldigt känsligt för det. Under hela året 2009 kommer vi att se en sänkning, men det kan vända upp under våren och sommaren 2010.

Hans Lind, bostadsexpert:

–JA, jag tror inte att botten är nådd. Priserna blir lägre än de är i dag. Men allt hänger förstås på hur den ekonomiska utvecklingen ser ut.

Claudia Wörmann, utredare vid Mäklarsamfundet:

– Nja, svårt att säga. Sedan all time high i augusti 2007 har priserna backat, och det är billigare nu. Men jag vet inte hur utvecklingen kommer att se ut härifrån. Skulle vi få en ny räntesänkning i bolånen så blir boendekostnaderna billigare, om inte annat.

ARTIKELN HANDLAR OM