Mats-Eric Nilssons tips

Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Foto: Björn Lindahl
NYHETER

1. Läs alltid innehållsförteckningen noggrant. Fundera över vilka ingredienser det kan vara rimligt att denna rätt ska innehålla. Om den består av massa annat, kanske den inte ska hamna i din kundvagn. Gå in på www.aktavara.org för att få mer information om tillsatserna.

2. Stirra dig inte blind på själva E-numren. Tillverkaren kan enligt reglerna välja att ta bort E-numren ur innehållsförteckningen, trots att tillsatserna är kvar. Man får nämligen välja mellan att skriva ut E-numret eller beteckningen på tillsatsen och producenten anger gärna det som låter minst avtändande för konsumenten.

3. Laga maten själv. Det tar faktiskt inte så lång tid som tror. Att göra en gryta kan verka tidskrävande, men merparten av tiden sköter den sig själv och du kan göra annat. Knepet är förstås att ha lite framförhållning och laga större laddningar som ger många portioner som kan frysas in.

4. Gå in på www.matduell.se . Där utmanas Findus av kocken och journalisten Peter Streijffert som visar att det hemlagade blir billigare och ofta går lika snabbt. Här finns många tips för den som vill komma igång och göra sina egna matlådor.